A Máglya Drezdában – Jégkockákkal töltött medencében játszódik a Dragomán-darab

2017 április 24. hétfő, 20:23

Nagy sikerrel mutatták be szombaton a Dragomán György Máglya című regényéből készült színművet Drezdában. “Iszonyatosan intenzív előadás volt, a színészek két órán keresztül meg sem álltak” – idézte fel a premieren résztvevő író.

A Máglya alapján készült drámát a neves német színházi rendező, Armin Petras állította színpadra. Az előadás a Vígszínház, a stuttgarti Staatstheater, a drezdai Stadtschauspiel és a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház együttműködésének köszönhető.

A darabnak négy premierje is lesz. Petras két magyar, két német és két román színésznővel dolgozott hat hétig, aztán a háromnyelvű előadás bemutatói előtt külön is próbál a színészekkel – számolt be Dragomán György.

A szombati drezdai bemutatón a stuttgarti színház színésznői, Viktoria Miknevich és Lea Ruckpaul játszottak. Május 7-én lesz a nagyszebeni Nemzeti Színházban a premier románul, aztán az őszi évadban műsorra tűzi a Vígszínház a két magyar színésznővel, Puzsa Patriciával és Kopek Jankával, októberben pedig Stuttgartban debütál az előadás – fűzte hozzá az író.

“Úgy mentem Drezdába, hogy a darabról szinte semmit nem tudtam. Persze láttam magam előtt a könyvet, de nem tudtam elképzelni színházi előadásként úgy, hogy csak két szereplő van benne. Nagyon látványos” – mesélte.

Petras 11 jelenetre bontotta a könyvet, az előadásba a regény szövegét emelte át néhány magyarázó mondattal, és egy Kafka-idézet is elhangzik. Dragomán szerint már a színpadkép is izgalmas: egy rámpákkal körülvett, jégkockákkal feltöltött 4×4 méteres medencét lát a néző. “Első pillantásra látható, hogy különleges dolog következik” – mondta a szerző.

A két színésznő végig a színen van, ott is öltözik át. A koncepció szerint 11 szerepet játszanak el felváltva, van amikor mindketten Emmát alakítják, van mikor csak az egyikük.

“Iszonyatosan intenzív előadás, két órán keresztül meg sem állnak” – festette le, hozzátéve, hogy a közönség vastapssal fogadta a produkciót, tízszer is visszatapsolták a szereplőket, s végül nagyon megilletődött, amikor őt is felhívták a színpadra.

Arról is beszámolt, milyen fontos volt számára, hogy az előadás három nyelven készül. “Mi gyerekkorunkban mind a három nyelvet megtanultuk” – mondta a Marosvásárhelyről származó Dragomán.

A Máglya a szerző harmadik regénye. A könyvben a tizenhárom éves Emmát, akinek a szülei egy balesetben meghaltak, váratlanul felbukkanó nagyanyja veszi magához. Tőle tanulja meg a mindennapok szertartásait és mágiáit, miközben lassan feltárul előtte családja története, amely szorosan összefonódik a történelmi múlttal.

Forrás: Színház.org, MTI