„Dubajban úgy nézték a Médeát, mint egy sokkoló thrillert” – Szik Juliska története

2017 május 14. vasárnap, 7:27

Egy ország, ahol gyakorlatilag nem létezik európai értelemben vett színház. Ha mégis, akkor engedélyeztetni kell a hatóságokkal minden előadást, és a közönség gyakran még azt sem tudja, hogy viselkedjen a színházban.

Az MNO.hu cikkéből:

Az Egyesült Arab Emírségekben épp csak most kezd meghonosodni az európai értelemben vett színházi élet, és ebben egy magyar színésznő is részt vállal. Szik Juliska zeneszerző-zongorista férjével költözött ki Dubajba, ahol évek óta vesz részt színházi projektekben. Állítottak már színpadra Molnár Ferenc-darabot, és Euripidész Médeáját is, melyet ő maga rendezett idén tavasszal. Ez volt az első alkalom, hogy a cenzúra engedélyezte a mű bemutatását.

Médeia Dubajban

Médeia Dubajban

„Dubajban a színház mint műfaj egyáltalán nem létezett idáig. Minden, ami Európában alap, itt ismeretlen. Csak az van, amit mi hozunk magunkkal, a saját kultúránkból, egyéniségünkből. Ha úgy tetszik, mi vagyunk az alapítók. Ez nagyon felemelő érzés, és hatalmas felelősség. Részben ez a felelősségtudat vitt arra, hogy rendezni kezdjek itt” – mesélte az MNO.hu-nak Szik Juliska, aki 2008-ban, színészként diplomázott a Kaposvári Egyetemen. Férjével, Antal K. Tamás zongorista zeneszerzővel négy évvel ezelőtt úgy döntöttek: egy távoli országban, teljesen más kultúrában kezdenek új életet. „Művészi és anyagi szempontból is mindketten úgy éreztük, hogy lépnünk kell, álmodni egy merészet, mert akkor rettentően kilátástalannak tűnt az otthoni művészélet” – vallotta a színésznő.

Szik Juliska

Szik Juliska

„Eddig be kellett nyújtani a szövegkönyvet, de mióta egyre több darabot mutatnak be, állítólag belefáradtak az arabok a darabok olvasásába. Ezért megelégszenek a szinopszissal is, amit a rendező ír. Úgy kell megírni, hogy ne legyen ellene kifogásuk. Olyan ez, mint valami kelet-közép-európai groteszk: a Medeánál például az volt a feltétel, hogy besorolható legyen a „szerelmi komédia” kategóriába a szinopszis alapján. Így kaptuk meg az engedélyt. (…) A nézők nagy része viszont nem úgy nézte az előadást, mint egy aktualizált Médea-felfogást, hanem úgy, mint egy sokkoló thrillert, amelynek a történetét még soha életében nem hallotta. Nemcsak a formanyelv volt számukra újszerű, hanem a történet maga is teljesen felkavarta őket. Médea vívódásait úgy nézni, hogy nem tudják: végül megöli-e a gyerekeket, vagy sem, egészen más élmény. Annyira megdöbbentek, hogy azt még legmerészebb álmaimban sem feltételeztem volna” – árulta el Szik Juliska, aki új rendezését a modern korba helyezte, minimáldíszlettel és -jelmezzel, vetítésekkel és különleges speciális effektekkel. A sajtóban végül azt írták a darabról, hogy ez a legősibb feminista színdarab.

Médeia Dubajban

Médeia Dubajban

„A darabok kiválasztásánál fontos szempont számomra, hogy a mű a történelmi, társadalmi szimbólumrendszertől függetlenül releváns legyen bármely országban. Hogy a nézők tudjanak hozzá kapcsolódni” – számolt be a színész-rendező.

Szik Juliska először Molnár Ferenc egy rövid egyfelvonásosát állította színpadra 2014-ben, a Matter of Husbands-et. Ez része volt egy egyfelvonásosokból álló estnek, amivel aztán jelölték az alkotócsapatot a Time Out Dubai díjra. A következő darabja egy helyi író által írt „short play” volt – mely jóval rövidebb egy egyfelvonásosnál is – a Day at the Beach (Egy nap a parton). Majd színpadra állította Vaclav Haveltől a Vernisszázst (angol címe: Unveiling).

További részletek az MNO.hu cikkében, amit szeretettel ajánlunk a figyelmetekbe.