Milánóban járt Eszenyi Enikő – Jövőre a Vígszínházban tartják az UTE közgyűlését

2017 május 23. kedd, 7:43

A Vígszínház igazgatója és Kopek Janka színésznő is részt vett az Európai Színházi Unió rendes közgyűlésén a milánói Piccolo Teatróban május 21-én.A közgyűlés szavazata alapján a jövő májusi rendes közgyűlés helyszíne a Vígszínház lesz.

Eszenyi Enikő az UTE konferenciáján Milánóban (fotó: Vígszínház)

Eszenyi Enikő az UTE konferenciáján Milánóban (fotó: Vígszínház)

A közgyűlésen Michal Dočekal, az UTE elnöke köszöntötte a jelenlévő tagszínházak vezetőit, a Vígszínház mellett többek között a moszkvai Maly Theater, a Schauspiel Stuttgart és Teatro di Roma munkatársait. Az eseménynek helyt adó és a színházak képviselőit vendégül látó Piccolo Teatro idén ünnepli 70. születésnapját. Megemlékeztek a 20 éve elhunyt Giorgio Strehlertről, a milánói Piccolo Színház és az UTE alapítójáról. Giorgio Strehlert színésznek készült, de műveltsége, kivételes elemző képessége a rendezés felé vitte, és a világ egyik legnagyobb színházi rendezőjévé vált. Paolo Grassival társulatot szervezett, 1947. május 14-én a milánói Rovello utca egyik mozijának átépített színpadán felgördült a Piccolo Teatro függönye. Az Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kultuszminiszterrel.

A közgyűlés a grémiumban köszöntötte az UTE két új tagszínházát, a Schauspiele Kölnt és a moszkvai Stanislavsky Electrotheatre-t. A tagok képviselői előadták jövő évi tervezett nemzetközi projektjeiket is, elsőként Eszenyi Enikő számolt be a CCC-ről, a „Canary called Cassandra”, vagyis “A kanári, akit Kasszandrának hívtak” projektről. A projekt a multimédia-eszközök széleskörű lehetőségeinek felhasználásával az UTE színházainak bevonásával, szoros együttműködésével az élő színház pillanatnyiságának megismételhetetlen varázsát egyesíti.

A közgyűlésen arról is döntöttek, hogy az UTE 2018-as májusi rendes közgyűlésének a Vígszínház ad otthont Budapesten, így Európa legnagyobb és legnevesebb színházainak képviselőit, világhírű színházi szakembereket köszönthetünk majd Budapesten.