Házkutatást tartottak az egyik legelismeretebb orosz rendezőnél

2017 május 26. péntek, 16:42

Kulturális személyiségek sora, köztük a moszkvai Nagyszínház igazgatója állt ki Kirill Szerebrennyikov, a sikkasztással gyanúsított kormánykritikus orosz film- és színházi rendező mellett.

Vlagyimir Urin, a világhírű Bolsoj igazgatója Vlagyimir Putyin államfőnek írt levélben tiltakozott a Szerebrennyikov elleni vizsgálat botrányos módja és a nagy nyilvánosság ellen, amit az ügy kapott. A Nagyszínház igazgatója hangoztatta, hogy a rendező művészember, aki tudomása szerint nem foglalkozik pénzügyekkel, és kérte az elnöktől, hogy a lehető legnagyobb objektivitással és tapintattal járjanak el “nemzetközi hírű személyiség” ügyében.

Kirill Szerebrennyikov (fotó: Margarita Ivanova)

Kirill Szerebrennyikov (fotó: Margarita Ivanova)

Az orosz hatóságok kedden házkutatást tartottak Szerebrennyikov lakásán és munkahelyén, a Gogol Központban, amely a rendező vezetése alatt az orosz főváros egyik legtekintélyesebb színházává avanzsált. Álarcot viselő biztonsági emberek vették körül a teátrumot, a társulatot egy éppen zajló próba megszakítására kényszerítették, a színészeket egy terembe terelték, ahol elvették a mobiltelefonjukat.

A hatóságok közölték, hogy 200 millió rubel (csaknem egymilliárd forint) közpénz 2010 és 2014 közötti elsikkasztásával vádolják a Szerebrennyikov által alapított céget. A rendező magát egyelőre csak tanúként hallgatták ki, a cég volt ügyvezetőjét és könyvelőjét azonban szerdára virradóra őrizetbe vették.

“Csak arra tudok gondolni, Kirill azért került az államhatalom és biztonsági szervek célkeresztjébe, mert bírálta közéletünk oly sok aspektusát” – mondta Vlagyimir Mirzojev rendező az Eho Moszkvi rádiónak. Csulpan Hamatova színésznő, akinek karrierje a Good bye, Lenin! című filmmel indult el, az utcán olvasott fel egy Oleg Tabakov, Jevgenyij Mironov és Mark Zaharov színházi rendezők által is aláírt nyilatkozatot, amelyben kinyilvánítják, hogy tisztességes, becsületes és nyílt emberként ismerik Szerebrennyikovot, akinek művészetét bel- és külföldön is elismerik.

Provokatív rendezéseivel és filmjeivel a 47 éves sztárrendező kultikus státuszt vívott ki magának Oroszországban és külföldön is. A Bolsojban például épp most rendezi a Rudolf Nurejevről szóló balettet, amelyben szólni akar a legendás táncművész homoszexualitásáról is, miközben a hatalom próbálja tabuvá tenni a témát. Pjotr Csajkovszkijról tervezett filmjéhez nem kapta meg az ígért állami támogatást, mert nem volt hajlandó elhallgatni a tragikus sorsú zeneszerző vonzalmát saját neméhez.

Szerebrennyikov részt vett számos, Putyin elnök elleni tiltakozóakcióban és bírálta az ortodox egyház növekvő befolyását, például Ucsenyik (A diák) című filmjében, amelyet tavaly díjjal jutalmaztak a cannes-i filmfesztiválon.

Forrás: MTI, Színház.org