Állva ünnepelte a pozsonyi közönség a Vígszínház társulatát

2017 június 17. szombat, 8:16

Hatalmas sikerrel játszotta a Vígszínház Nádas Péter Találkozás című darabját az Eurokontext fesztiválon.Eszenyi Enikő rendezése után állva ünnepelte a közönség a Vígszínház társulatát.

Pozsonyban a Találkozás az Eurokontext Fesztiválon. (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Pozsonyban a Találkozás az Eurokontext Fesztiválon. (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

A Vígszínház társulata is meghívást kapott Eurokontext Fesztiválra Pozsonyba. Június 15-én délelőtt egy a színház szerepét kutató kerekasztal beszélgetésen vett részt Eszenyi Enikő, Mátrai Diána dramaturg pedig fiatal drámaíroknak tartott előadást. Este Nádas Péter Találkozását Eszenyi Enikő rendezésében játszotta a társulat.

Mi a színház szerepe napjainkban, hogyan reagál a színház a társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai változásokra a világban? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a fesztivál egyik szakmai beszélgetésének keretében Eszenyi Enikő. A kerekasztal beszélgetésen a Vígszínház igazgatója mellett Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója, Miroslav Marcelli filozófus, Jana Binder, a Goethe Intézet antropológusa, Dasa Ciripova szlovák színművész és Jan Klata szlovák dramaturg vett részt.

Délután a fesztivál fiatal drámaíróinak rendezett kreatív workshopon Mátrai Diána, a Vígszínház dramaturgja tartott előadást a kreatív írásról és Nádas Péter műveiről, Vörös Róberttel közös tanulmányát adta elő. Nádas Péter a magyar és európai irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotója, művészeti életünk meghatározó intellektusa. Találkozás című drámáját 1979-ben írta, ősbemutatója 1985-ben volt a Pesti Színházban. 2015 ősze óta újra láthatja a Pesti Színház közönsége Börcsök Enikő és Király Dániel főszereplésével, Eszenyi Enikő rendezésében. Nádas hangja és írói stílusa utánozhatatlan, egyedülálló a magyar drámairodalomban. Sem követője, sem elődje nincs különleges drámai látásmódjának, és a kortárs színháznak feladata őt újra és újra felfedezni.

Az előadást június 15-én este láthatta a Szlovák Nemzeti Színház nagyszínpadán az Eurokotext fesztivál közönsége, Eszenyi Enikő rendezése után állva ünnepelték a pozsonyi nézők a Vígszínház társulatát. A Találkozást követően a nézők az alkotókkal beszélgethettek, Eszenyi Enikő rendezővel, valamint Börcsök Enikővel és Király Dániellel, Péter Kovač, a Szlovák Nemzeti Színház dramaturgjának moderálásával. „A múlt feldolgozásában segít Nádas Péter katartikus, múlttal szembesítő alkotása, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete. A két főszereplő az emberi lélek legmélyebb rétegeibe ás le” – mondta Eszenyi Enikő. „A cél azonban nemcsak a múlt önkínzó felidézése, a tragédia újraélése, hanem a feloldozás és a megbékélés gesztusa is.”

A nap zárásaként Roman Polák igazgató köszönetet mondott a Vígszínház társulatának. Eszenyi Enikő pedig hansúlyozta, a szlovákiai magyar és szlovák közönségnek mennyire fontos a Vígszínház és a Szlovák Nemzeti Színház egyre mélyülő barátsága. A Szlovák Nemzeti Színház legközelebb ősszel, Esterházy Péter Mercedes Benz című darabjával lép a Pesti Színház színpadára.