Martin Kusej a Burgtheater új igazgatója

2017 július 01. szombat, 9:01

Martin Kusej Karin Bergmannt váltja.

Martin Kusej osztrák rendezőt nevezték ki a bécsi Burgtheater igazgatójának, a karintiai származású Kusej 2019 szeptemberétől tölti majd be a tisztséget – jelentette be az osztrák kultuszminiszter.

Martin Kusej Grazban tanult német nyelv és irodalmat, valamint a rendezői szakot is itt végezte. 1993-tól hét éven át a stuttgarti állami színház rendezője, 2004 és 2006 között a salzburgi ünnepi játékok színigazgatója volt. Berlinben, Grazban, Bécsben, Zürichben és Hamburgban is rendezett már. Az 56 éves művész a müncheni Residenztheater intendánsa 2011 óta, és tagja a Német Előadóművészeti Akadémiának.

Martin Kusej

Martin Kusej

Thomas Drozda osztrák kultuszminiszter méltatásában örömét fejezte ki, hogy “az ország legjelentősebb rendezője végre az ország legfontosabb színpadát vezetheti”.

“A változás, a felrázás és a felfokozottság pártján állok” – mondta Kusej, és kijelentette: egy jó színházból még jobbat szeretne csinálni, amelynek sarokköve a biztos pénzügyi helyzet. “A jövőben botrányok legfeljebb csak a színpadon lesznek, egyéb területen nem” – jelentette ki.

A leendő direktor a színház korábbi pénzügyi helyzetére utalt. A teátrum felügyelőtanácsa 2014. február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg a Burgtheaternél. Így Matthias Hartmann korábbi igazgató 2014 márciusában történt azonnali hatályú elbocsátása miatt akkor pályázatot írtak ki a vezetői posztra.

Programja szerint Kusej az analógszínház megvalósításán dolgozik majd, és nemcsak a klasszikusok, hanem a német nyelvű dráma felé is szeretne fordulni, valamint azt sem zárta ki, hogy más nyelvű rendezésnek is otthont ad.

A színház jelenlegi igazgatója Karin Bergmann, aki a Burgtheater első női vezetője. A német származású Bergmann 2014 óta vezeti a színházat, hosszabbításért nem pályázott. A kultuszminiszter arról beszélt, hogy Bergmann rendkívüli színházi ember, aki az utóbbi három évben a Burgtheatert kitűnően és hozzáértően irányította, a nehéz időkben stabilitást és biztonságot jelentett a társulatnak.

Bergmann Kusejt méltatva kiemelte: nagyszerű választás a kinevezése, mert Kusej egyrészt ismeri a társulatot és a Burgtheatert, másrészt a színházat “nem elefántcsonttoronyból” fogja irányítani, hanem a művészi munka társadalompolitikai jelentőségét ismerve felvállalja a kihívásokat. Elfriede Jelinek osztrák Nobel-díjas írónő arról beszélt, hogy Kusej szenvedélyes ember, pont olyan, mint amilyenre a színháznak szüksége van.