Társulatot alapít Emma Rice, a Globe Színház távozó vezetője

2017 július 07. péntek, 8:08

Emma Rice, a Shakespeare’s Globe távozó művészeti igazgatója új színházat alapít jövőre, amint leköszön posztjáról.

A Wise Children nevű társulat Anglia délnyugati partján keres székhelyet magának, és számos helyszínen dolgozik majd rezidensként. Olyan produkciók létrehozását tűzi ki célül, amelyek az innováció jegyében születnek és külföldön is turnéztathatóak lesznek.

A színház emellett létrehoz egy képzési és gyakornoki programot is, Emma Rice School for Wise Children nevű iskolájával és gyakorló művészekkel együttműködésben.

A társulat munkáját az Arts Council England (Angol Művészeti Tanács) támogatja. Ennek kapcsán Emma Rice úgy nyilatkozott “nagy örömmel fogadta” a Művészeti Tanács úgy döntését. “Bárki, aki új színházi társulatot indít a jelenlegi helyzetben, a széllel szemben megy, nekünk a Művészeti Tanács adott esélyt arra, hogy megkezdhessük ezt az utazást”.

Emma Rice

Emma Rice

“Bízom benne, hogy a Wise Children egy olyan szenvedélyes és fantáziadús társulattá alakul, amilyet remélek, és hogy sok új hangnak és új tehetségnak nyit majd utat a munkánk, melynek során az iparág legrangosabb és legkreatívabb művészeivel és szakembereivel ismertetjük meg őket” – mondta Emma Rice.

Rice 2016 januárjában vette át a Globe Színház művészeti vezetését, ám azóta rendszeresen bírálatok kereszttűzében áll, főként az általa bevezetett modern hang-és világítástechnika miatt.

Neil Constable vezérigazgató korábban arra emlékeztetett, hogy az 1997-ben megnyílt Globe színháznak az a küldetése, hogy a színdarabokat a bárd hagyományainak szellemében mutassa be. “Ennek a felfogásnak kell munkánk középpontjában állnia” – vélekedett. A vezérigazgató által kiadott közlemény elismerte ugyan, hogy Rice újításai “új és sokszínű közönséget vonzottak, hatalmas tetszésnyilvánításban és kritikai fogadtatásban részesültek és igen jelentős bevételeket hoztak a kasszában”. Ám az elmúlt szezonban bevezetett újítások felszínre hozták a vitát a Globe céljairól és színházi gyakorlatáról, a hang-és a világítás technika használatáról a színpadon.

Sok-sok vita és mérlegelés után a Globe igazgatótanácsa úgy döntött, hogy 2018 áprilisától a színház programjában szereplő daraboknál vissza kell térni az úgynevezett osztott fényű előadásokhoz, amelyek a Globe színműveit jellemezték Emma Rice kinevezése előtt. Az osztott fényű előadásokon a színészek látják a nézőközönséget, amely jobban bevonva érzi magát az előadásokba, ahogyan a Shakespeare-i időkben.

A The Guardian brit napilap ítésze azonban bátor útkeresésnek nevezte azt, hogy figyelmen kívül hagyva a hagyományokat, Emma Rice keresi, miként maradhat időszerű a színház.

Forrás: www.thestage.co.uk, Színház.org