Londonban is debütál a Tony-díjas Oslo – Színdarab a közel-keleti béketárgyalásokról

2017 augusztus 13. vasárnap, 13:20

New York után Londonban is bemutatják az 1993-as közel-keleti béketárgyalások előkészületeiről szóló nagy sikerű drámát. Az Oslo című darabot egymás után két színház is a műsorára tűzi Toby Stephensszel az egyik főszerepben. J.T. Rogers háromórás művének külön érdekessége, hogy az egyik főszereplő karakter, Mona Juul jelenleg Norvégia londoni nagykövete. A diplomatát Lydia Leonard alakítja majd a brit fővárosban.

1993-ban Bill Clinton amerikai elnök társaságában a világsajtó előtt rázott kezet egymással a Fehér Ház gyepén Jichák Rabin izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat palesztin vezető. Azok közül, akik figyelemmel kísérték a jelenetet, kevesen tudták, hogy a történelmi pillanathoz vezető tárgyalások titokban, egy Oslo melletti erdő közepén kezdődtek egy kastélyban.

A norvég főváros nevét viselő darab egy fiatal norvég párról, Mona Juulról és férjéről, Terje Rod-Larsenről szól, arról, miként tervezték meg és vezényelték le az Izrael és a Palesztin Felszabadítási Szervezet közötti szigorúan titkos tárgyalásokat, amelyek elvezettek az 1993-as oslói egyezményhez.

Anthony Azizi, Dariush Kashani, Jennifer Ehle, Michael Aronov, Joseph Siravo, Jefferson Mays / Oslo / Fotó: T. Charles Erickson

Anthony Azizi, Dariush Kashani, Jennifer Ehle, Michael Aronov, Joseph Siravo, Jefferson Mays / Oslo / Fotó: T. Charles Erickson

A darab karakterek és helyszínek tucatjait vonultatja fel. Politikai krimi, de egyben személyes története annak a maroknyi nőnek és férfinak, akik együtt – néha egymással – küzdve akarták megváltoztatni a világot – olvasható a színmű ajánlójában.

Az Oslo idén megkapta a legjobb színdarabnak és a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Tony-díjat a Broadwayn. Londonban – csakúgy, mint New Yorkban – Bartlett Sher rendezésében lesz látható, előbb rövid ideig, szeptemberben a nemzeti színházban, majd szeptember 30-tól január 6-ig a Harold Pinter Színházban.

Forrás: MTI, Színház.org

 
 

Kapcsolódó anyagok