Michael Moore Trump-ellenes tüntetésre vitte előadásának nézőit

2017 augusztus 17. csütörtök, 9:03

Michael Moore filmrendező Trump-ellenes buszos tüntetésre vitte színházi előadásának nézőközönségét.

Az Egyesült Államokban szélsőbaloldali aktivistaként is számon tartott rendező a New York-i Broadway egyik színházában standup comedy-előadásokat tart, amelyeken Donald Trump amerikai elnököt és tevékenységét próbálja kifigurázni.

A kedd esti – éjszakába nyúló – előadás után közölte a publikummal: a színház előtt buszok várakoznak, hogy akik akarnak, felüljenek és elmenjenek a Trump-torony elé tiltakozni az elnök politikája ellen. A nézőközönség nagy része – a The New York Times tudósítása szerint – kitörő örömmel fogadta a javaslatot, és négy busz is indult a Trump-torony elé. Az épülethez azonban nem jutottak el, mert – mivel az elnök a Trump-toronyban volt – nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a felhőkarcoló környékét le is zárták.

A buszok bérleti költségeit Moore The Terms of My Surrender (Megadásom körülményei) című elaőadásának bevételeiből finanszírozták. A produkciós iroda tiltakozó táblákat és feliratos zászlókat is adott a színházi közönség tüntetésre vállalkozó tagjainak.

A demonstrációra politikailag érzékeny pillanatban és helyszínen került sor. Donald Trump ugyanis kedden éppen a Trump-toronyban tartott sajtóértekezletet, amelyen ismét nyilatkozott a Charlottesville-ben történt szombati véres összecsapásokról. Ám újabb nyilatkozatával – amelyben a tüntetésen részt vett mindkét csoportot felelőssé tette az erőszakért – nem csillapította, hanem inkább erősítette az amerikai társadalomban az ügy miatt tapasztalható feszültséget.

Járai Judit, az MTI tudósítója jelentette Washingtonból