Őrizetbe vették Kirill Szerebrennyikov orosz sztárrendezőt

2017 augusztus 23. szerda, 10:01

A kiemelt ügyeket vizsgáló orosz nyomozóhatóság kedden bejelentette, hogy őrizetbe vették Kirill Szerebrennyikov orosz sztárrendezőt, és vádat emelnek ellene hűtlen kezelés miatt.

Szerebrennyikovot 68 millió rubel (csaknem 300 millió forint) elsikkasztásával vádolják, amelyet a kormány egy színházi előadásra adott – közölte a súlyos bűnügyeket vizsgáló testület.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség kedden a rendező ügyvédjét, Dimitrij Karitronovot idézte, aki elmondta, hogy ügyfelét Szentpéterváron tartóztatták le, ahol éppen egy játékfilmet forgat egy szovjet rocksztárról. Az ügyvéd szerint a rendezőt Moszkvába szállították.

Kirill Serebrennikov

A 47 éves színházigazgatót májusban már egy rövid időre őrizetbe vették és kihallgatták, de később elengedték. Útlevelét viszont bevonták, hogy ne hagyhassa el az országot.

Augusztus elején azonban Szerebrennyikovra terhelő vallomást tett egy sikkasztási ügy gyanúsítottja, a rendező saját cégének letartóztatásban lévő volt főkönyvelője.

Szerebrennyikov tagadja, hogy bármiféle bűncselekményt követett volna el.

Letartóztatása megdöbbentette a művészeti közösséget. Pavel Lungin filmrendező az orosz bűnügyi hatóságokat “bibliai szörnyhöz” hasonlította egy moszkvai rádióban, és hangsúlyozta, hogy Szerebrennyikov letartóztatásának semmi értelme, hiszen nem egy veszélyes bűnözőről van szó.
A bíróság várhatóan a következő 48 órában dönt arról, hogy meghosszabítja-e Szerebrennyikov őrizetben tartását.

A múlt hónapban a moszkvai Nagyszínház lefújta az évad legjobban várt bemutatóját, a Rudolf Nurejev balettlegenda életéről szóló, Szerebrennyikov által rendezett balett világpremierjét, meg nem nevezett kulturális minisztériumi források szerint azért, mert a darab kitért volna az 1993-ban 53 évesen AIDS-ben elhunyt homoszexualitására is, márpedig e téma tabu Oroszországban.

A szókimondó Kirill Szerebrennyikov az Oroszországban egyre szélesedő cenzúra és az orosz hatóságok hangos bírálója.

Szerebrennyikov szeptemberben a Stuttgarti Állami Operában rendezné az új szezon első premierjét, a Jancsi és Juliskát, Engelbert Humperdinck meseoperáját. Az operaház fődramaturgja, Sergio Morabito, aki augusztusban Moszkvában találkozott Szerebrennyikovval, azt mondta, hogy a hűtlen kezeléssel kapcsolatos vádaknak nincs semmi alapjuk, az állami támogatásból a rendező “magas színvonalú és roppant sikeres művészeti programot valósított meg”, és szerinte Oroszországban jelenleg “nincs még egy olyan művész, akinek hazai és nemzetközi kisugárzása az övéhez fogható lenne”.

Forrás: Színház.org, MTI