Elutasította a bíróság a házi őrizetben lévő orosz rendező fellebbezését

2017 szeptember 06. szerda, 11:04

Megerősítette a moszkvai városi bíróság a hűtlen kezeléssel vádolt orosz sztárrendező, Kirill Szerebrennyikov házi őrizetét hétfőn, de engedélyezett neki napi két óra sétát az otthona környékén.

Az egyik legelismertebb orosz színházi-, opera- és filmrendezőt két hete tartóztatták le Szentpéterváron filmforgatás közben 68 millió rubel (300 millió forint) állami támogatás elsikkasztásának vádjával, és október 19-ig rendelték el házi őrizetét.

A moszkvai városi bíróság hétfőn megengedte, hogy Szerebrennyikov 18 és 20 óra között naponta “esti sétát” tegyen abban a moszkvai kerületben, amelyben lakik. A rendező azt is kérte, engedélyezzék, hogy jógatanára és egy buddhista pap bejárjon hozzá.

Kirill Szerebrennyikov

Marina Davidova színikritikus, a rendező barátja szerint egy ideje már a levegőben lógott Szerebrennyikov letartóztatása, de a művész szakmai kötelezettségei miatt nem akart elmenekülni Oroszországból. Májusi kihallgatása és augusztusi letartóztatása között a 47 éves művész rendezett egy operát Moszkvában, csaknem befejezett egy másikat és megkezdte egy film forgatását Szentpéterváron.
Davidova szerint hatalmas alkotóerő rejtőzik a hatalom célkeresztjébe került rendezőben, és az elmenekülésben nem annyira az útlevele elvétele akadályozta meg, hanem inkább szakmai elkötelezettsége, és az, hogy nem akarta veszni hagyni mindazt, amit eddig felépített.

A letartóztatáskor a rendező ügyvédje azt javasolta, hogy kérjék óvadék kiszabását, de Szerebrennyikov ezt ártatlanságára hivatkozva elutasította, az ellene emelt vádakat abszurdnak és merő koholmányoknak nevezte.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a Gogol Központ nevű kortárs színház igazgatójának letartóztatása felkeltette azokat az aggodalmakat, hogy újjászületik Oroszországban a rendszerbíráló művészek szovjet korszakban megtapasztalt üldözése.

Sokak számára, főleg a művészvilágban, a fotó a megszeppent és bilincsbe vert rendezőről, amint három nagy darab álarcos férfi a bíróságra kíséri, a végső bizonyítéka annak, hogy Oroszországban visszatért a cenzúra – írja az AP.