Szerebrennyikov-ügy: Petíciót tett közzé Thomas Ostermeier és Marius von Mayenburg

2017 szeptember 07. csütörtök, 12:26

Az egyik legelismertebb orosz rendezőt két hete tartóztatták le sikkasztás vádjával, és október 19-ig rendelték el házi őrizetét.

Kirill Szerebrennyikov (fotó: Reuters)

Kirill Szerebrennyikov (fotó: Reuters)

Thomas Ostermeier rendező és Marius von Mayenburg online petíciójában úgy fogalmaz, az orosz rendezőt ért vádak tarthatatlanok, és fel kell ismerni, hogy egy nemzetközileg elismert művész elhallgattatásáról van szó. Az írás szerint a házi őrizetben lévő Szerebrennyikovnak nyomkövetőt kell viselnie, nem használhatja az internetet, és csak közeli hozzátartozóit fogadhatja. A petíciót jegyző két német művész a büntetőeljárás megszüntetését követeli az orosz államügyészségtől.

A 47 éves orosz alkotót májusban már egy rövid időre őrizetbe vették és kihallgatták, de később elengedték. Útlevelét viszont bevonták, hogy ne hagyhassa el az országot. Augusztus elején azonban Szerebrennyikovra terhelő vallomást tett egy sikkasztási ügy gyanúsítottja, a rendező saját cégének letartóztatásban lévő volt főkönyvelője. Szerebrennyikov tagadja, hogy bármiféle bűncselekményt követett volna el.

A petíciót itt lehet aláírni.