Magyar nap a Rehearsal for Truth színházi fesztiválon

2017 szeptember 26. kedd, 9:58

Szeptember 27 – október 1 között első alkalommal rendezik meg New Yorkban a V4 országok legújabb színházi törekvéseit bemutató fesztivált. A hagyományteremtő szándékkal elindított találkozó úgy kíván tisztelegni Vaclav Havel színházi tevékenységének, hogy a közép-európai művészeti hagyomány minőségét, folytonosan megújuló erejét mutatja be az amerikai közönségnek.


A rendezvény további célja, hogy Közép-Európa és az Egyesült Államok között új szakmai és művészeti kapcsolatokat építsen ki. A fesztivál gerincét négy színházi előadás adja, Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, melyeket számos szakmai esemény, kerekasztal-beszélgetés, díjátadó és vetítés kísér.

A manhattani Bohemian National Hall patinás báltermében szeptember 27-én a magyar előadás nyitja a fesztivált: Dollár Papa Gyermekei Otthon című műve, Ördög Tamás rendezésében. Szereplők: Urbanovits Krisztina, Georgita Máté Dezső, Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás. Az előadást közönségtalálkozó követi, melyet Szabó Attila, a PIM-OSZMI igazgatóhelyettese vezet.

Ugyancsak szeptember 27-én kerül sor két szakmai beszélgetésre is, melyek a közép-európai színházak aktuális kérdéseit járják körül. A Kötöttségek nélkül? A művészetek magán és állami támogatásának előnyei és hátrányai című beszélgetést dr. Frank Hentschker, a CUNY Martin E. Segal Theatre Center igazgatója vezeti, beszélgetőpartnerek: Agata Adamiecka-Sitek, Tea Alagic és Szabó Attila. A fesztivált a Vaclav Havel Library Foundation és a Bohemian Benevolent and Literary Association rendezi, a cseh, szlovák, lengyel és magyar színházi intézetek közreműködésével.

A magyar részvétel kurátora a Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézete.

A teljes program itt olvasható: http://www.bohemianbenevolent.org/index.php/activities/view/rehearsal-for-truth-theater-festival