Kezdés előtt vonták vissza a wroclawi nemzetközi színházi fesztivál támogatását – Tomasz Kireńczuk nyilatkozata

2017 október 03. kedd, 12:50

A wroclawi nemzetközi színházi fesztivál támogatását a lengyel kulturális minisztérium 18 nappal a fesztivál kezdete előtt visszavonta. “Az ok egyszerű: a minisztérium így bünteti a fesztivált, mert az meghívta a versenyprogramba a Lengyelország-szerte nagy vihart kavart varsói Teatr Powszechny ‘Az átok’ című előadását Oliver Frljic rendezésében” – számolt be Facebook oldalán Schilling Árpád.

A fesztivál programigazgatójának angol nyelvű nyilatkozata itt olvasható.


Magyar nyelvű fordítás:

A Dialog – Wrocław Nemzetközi Színházi Fesztiválnak mindig is az volt a célja, hogy a kortárs színházművészet legfontosabb előadásait mutassa be Lengyelországból és a világ egyéb országaiból. Az által, hogy különböző kulturális kontextusban és művészeti tradíciók alapján készült előadásokat hívott meg, Krystyna Meissner megpróbálta megragadni azokat a jelenkori ügyeket, amelyek a minket körülvevő valóságot kritizálják. A Dialog – Wrocław Fesztivál sosem hátrált meg a nehéz témák és a radikális művészeti megoldások elől, arra a feltevésre építve, hogy a jó és fontos színház kiállja a közönséggel való szembesítés próbáját. A fesztivál célja, hogy ezt a szembesítést, konfrontációt lehetővé tegye.

A színházi fesztivál és a valóság szimbiózisa különösen fontos ma, amikor nőnek a társadalmi és politikai konfliktusok. Egy pesszimizmus által uralt világban, amelyben a közösség-orientált gondolkodást és a különbségek elfogadását felváltotta a nacionalizmus, a xenofóbia és a populizmus, nekünk mint a kulturális élet szereplőinek az a feladatunk, hogy művészeti eseményeket, például színházi fesztivált szervezzünk, amely segít felfedni és megvitatni a társadalmi életünket meghatározó félelmeket.

Épp ezért meggyőződésem, hogy a 9. Dialog – Wrocław Nemzetközi Színházi Fesztivál versenyprogramjába meghívott mind a hét előadás fontos állítást fogalmaz meg jelenkorunkról, és azokat egymás mellé téve egy önálló és egyedi történet olvasható ki belőlük.

Van egy olyan lengyel előadás, amely nélkül a 9. fesztivál által elmesélni kívánt történet nem volna teljes: az Oliver Frljic által rendezett ’Az átok’ (Klątwa) című előadás a varsói Teatr Powszechny előadásában. Kényelmetlen és brutális darab, amely közvetlenül is hat a nézőkre attól függetlenül, hogy a lengyel politikai és ideológiai vitákban melyik oldalhoz tartoznak. Emiatt nem tudjuk elképzelni a Dialog – Wrocław Fesztivál idei programját e nélkül az előadás nélkül. Annak biztos tudatában, hogy a jelenlegi politikai környezetben ’Az átok’ című előadás bemutatása nem valósulhat meg az államtól igényelt támogatásból, arra a következtetésre jutottunk, hogy a produkció bemutatása érdekében új, talán még kellemetlen megoldásokhoz is kell folyamodnunk. Végül úgy döntöttünk, hogy az előadást a jegyeladásból származó bevételből finanszírozzuk.

Tomasz Kireńczuk

Ezek után a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma úgy döntött, hogy visszavonja támogatását 18 nappal a fesztivál kezdete előtt, amely döntésével a fesztivál költségvetésében 500.000 lengyel zloty (kb. 32,5 millió Ft) hiány keletkezett. A korábban a minisztérium számára jóváhagyásra megküldött program, valamint a minisztérium által készített, aláírásra megküldött szerződések postázását követően a döntés hirtelensége lehetetlenné teszi számunkra, hogy a keletkezett költségvetési hiány lefedésére egyéb forrásokat találjunk. A kialakult helyzetben arra kényszerültünk, hogy lemondjuk a versenyprogram lengyel előadásait, amelyeket a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma támogatásából fizettünk volna. Tehát sajnálattal kell bejelentenünk, hogy nem tudjuk bemutatni a krakkói National Old Theatre ’Közellenség’ című előadását Jan Klata rendezésében, sem a Marta Górnicka által rendezett ’Hymn do miłości’ (Himnusz a szerelemhez) előadást, amely a poznani Polish Theatre, a varsói Chór Kobiet Alapítvány és a Maxim Gorkij Theater koprodukciója, illetve le kell mondanunk a varsói Nowy Theatre előadását is, a Wojtek Ziemilski által rendezett ’Jeden gest’(Egy gesztus) -et is.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának eljárását tisztán politikai akciónak tekintjük, amelynek célja, hogy korlátozza a művészi kifejezés szabadságát: egyfajta gazdasági cenzúra, és kísérlet arra, hogy megfélemlítsék a lengyelországi színházi közösséget. Nyilvánvaló számunkra, hogy a jelenlegi helyzet annak közvetlen eredménye, hogy a fesztiválon be kívánjuk mutatni ’Az átok’ című előadást.

Álláspontunk az, hogy a hatóságok számára politikai és ideológiai okokból nem kedves művészek és események ellehetetlenítése egyértelműen tiltakozásokat fog előidézni. A minisztériumi támogatások visszavonásával a Dialog Fesztivál idei programja fájóan hiányos lesz. Meggyőződésünk, hogy ennek ellenére is meg kell tartanunk, ha másért nem azért, hogy platformként szolgálhasson, és színtere legyen művészetről, szabadságról és szolidaritásról, az állami mecenatúra és az állami színházak közti viszonyról folytatott fontos beszélgetéseknek e válságos időkben. De leginkább annak a színtere, hogy lehetséges-e még egyáltalán dialógus és Dialog.

Üdvözlettel,
Tomasz Kireńczuk
programigazgató
Dialog – Wrocław Nemzetközi Színházi Fesztivál

Forrás: www.facebook.com/schillingarpad