Magyarország az Új Európa Nemzetközi Színházi Fesztivál díszvendége

2017 október 19. csütörtök, 16:49

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016-2017 keretében gazdag színházi eseménysorozaton vehet részt a közönség.

Magyarország a lengyelországi Olsztynban szerdán megkezdődött Demoludy Új Európa Nemzetközi Színházi Fesztivál díszvendége. A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad részeként a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Balassi Intézet megrendelésére szervezett magyar színházi programsorozat keretében bemutatják az idén lengyel nyelven kiadott Közellenség és más magyar drámák című új antológiát, fellép a Forte Társulat, három kortárs magyar dráma felolvasószínházi előadásán vehet részt a közönség és beszélgetést tartanak az alkotókkal. A Krakkói Magyar Centrum által összeállított rendezvény vendége a Forte Társulat, Egressy Zoltán és Háy János drámaírók, valamint Dobák Lívia dramaturg.

Forte Társulat: A te országod (fotó: Major László/mandarchiv.hu)

Forte Társulat: A te országod (fotó: Major László/mandarchiv.hu)

A fesztivál nyitóestjén, szerdán Visky András Megöltem az anyámat című drámájának felolvasószínházi előadását mutatták be Marcin Kalisz rendezésében, a következő napokon pedig Háy János Nehéz és Egressy Zoltán Szimpla szerda című darabjait olvassák fel Klaudia Wójciak és Daria Kubisiak színpadi adaptációjában. Mindhárom dráma megtalálható a Közellenség és más magyar drámák című, az idén lengyel nyelven megjelent új magyar drámaantológiában, fordítójuk Jolanta Jarmolowicz lengyel műfordító, a magyar drámák értő lengyelországi átültetője és népszerűsítője.

A fesztivál központi eseményeként a lengyel érdeklődők pénteken megtekinthetik a Forte Társulat Horváth Csaba rendezte produkcióját, A Te országod című előadást, amely 2016-ban elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat a Pécsi Országos Színházi Találkozón. A vendégelőadást kötetbemutató panelbeszélgetés követi neves hazai és lengyel színházi szakemberek – többek között Dobák Lívia dramaturg, valamint Háy János és Egressy Zoltán drámaírók – részvételével. A beszélgetést Jacek Wakar színikritikus, újságíró, a Radio Dwójka és TVP Kultura szerkesztője vezeti.

Forrás: MTI, Színház.org