Tajvanban mutatja be babaszínházi programját a Griff Bábszínház

2017 október 23. hétfő, 17:22

A zalaegerszegi társulat a tajvani fővárosban, Tajpejben a New Born elnevezésű szakmai rendezvényen mutatja be a babaszínházi programját október 27. és 29 között. A csecsemőknek szóló színházi program Kelet-Ázsiában még ismeretlen, az új gyermekszínházi formációt a zalaegerszegi társulat ismerteti meg a szakmai közönséggel – mondta el Bartal Kiss Rita művészeti vezető.

Griff Bábszínház: Piroskaland

Griff Bábszínház: Piroskaland

A Griff Bábszínház az elmúlt évadban az Aprók színháza című program keretében két babszínházi előadást állított színpadra. A Pötty és a Piroskaland című produkciót Tajpejben is bemutatják. A szakmai programokon a csecsemőszínház elméletéről, pszichológiáról, pedagógiáról és művészetlélektanról tartanak előadásokat. Prezentálják, hogy milyen szempontok alapján kell felépíteni a babáknak szóló előadást. A tervezői, zenei és rendezői workshoppon egyebek mellett azt szemléltetik, hogy miként kell például a produkciók vizualitását megtervezni – ismertette a művészeti vezető.

A szakmai programokban Báthory-Szolnok Ágnes, Üveges Anita, Fekete Ágnes, Szilinyi Arnold és Tóth Mátyás vesz részt, Szűcs István igazgató pedig a magyar gyermekszínházakról tart előadást Tajvanban.

Tóth Mátyás / Griff Bábszínház: A 3 emeletes mesekönyv

Tóth Mátyás / Griff Bábszínház: A 3 emeletes mesekönyv

A Griff Bábszínház készül a zalaegerszegi premierre is: a zalai megyeszékhely kőszínházában szombaton mutatják be Darvasi László kortárs szerző A 3 emeletes mesekönyv című műve nyomán készült bábszínházi adaptációt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Griff Bábszínház koprodukciójában készült előadás apró, egymásra fűzött történetekből áll – mondta el Somogyi Tamás, az előadás rendezője. Hozzáfűzte: az epizódok sora a szűkebb környezettől kezdve az iskolán át a tágabb környezetig, egészen a világ felfedezéséig ível. A történet az író fejében játszódik, így a díszlet is a “fejre és az agyban megjelenő gondolatokra” asszociál. A díszletül szolgáló, strukturált, kupolaszerű térrel absztrakt módon az író fejét, “agyát” jeleníti meg – magyarázta a rendező.

A bábos előadás szereplője, Tóth Mátyás 25-26 karaktert jelenít meg. A bábszínész a feladatot élete legnehezebb, legösszetettebb színészi kihívásának nevezte. A bábszínpadi adaptációt Khaled-Adbo Szaida írta, a díszletet, a bábokat és a jelmezeket Grosschmid Erik tervezte, az animáció- és videotechnikát Báthory Péter készítette.

Forrás: MTI, Színház.org