Közönségdíjat nyert Szentpéterváron a Látszatélet

2017 október 24. kedd, 16:31

Újabb díjat nyert a Proton Színház előadása Mundruczó Kornél rendezésében.

Proton Színház: Látszatélet

Proton Színház: Látszatélet

Sűrű ősz áll a Proton Színház mögött: a legtöbbet turnézó magyar társulat októberben Szentpétervárra (Baltic House Theatre Festival), Vilniusba (Sirenos) és Utrechtbe (Spring in Autumn) utazott. Látszatélet című előadásuk, melyet bemutatója óta már több díjjal is jutalmaztak, ezúttal Oroszországban a fesztivál közönségdíját nyerte el egy olyan mezőnyben, ahol többek közt Eimuntas Nekrošius és Kirill Szerebrennyikov rendezései is láthatóak voltak. A kritikusok díját a hamburgi Thalia Theater Luk Perceval Trilogie meiner Familie I-III. (Liebe-Geld-Hunger) című alkotása kapta.

Mundruczó Kornél rendezése a másik két fesztiválon szintén sikert aratott, Litvániában a pozitív nézői fogadtatás mellett a kritika is elismerően nyilatkozott a darabról, Hollandiában pedig álló tapsot kaptak a Proton Színház művészei.

„A Sirenos Fesztivált a magyar film- és színházrendező, Mundruczó Kornél alkotása koronázta meg. Látszatélet című rendezése, melyet a Proton Színházzal hozott létre egy visszafogott, mégis kemény tanulmány a brutalitás eredetéről. A téma maga nem áll messze a rendező korábbi munkáitól, hiszen az első filmjei, színdarabjai óta foglalkozik vele. (…) A barbarizmus, a sötét és ösztön vezérelt emberi természet elsősorban a színészi játékban jelenik meg itt is. Az egyetlen különbség, hogy az előző munkáihoz képest, ahol a brutalitás exponálására az áldozatok abuzálásán keresztül történt, most inkább azt a kérdést feszegeti, hogy ki ébreszti fel a barbárt az emberben?“ – írta a litván Menų faktūra.

Proton Színház: Látszatélet

Proton Színház: Látszatélet

És a turnésorozatnak még nincs vége: novemberben Krakkóba és Varsóba utazik a virtuális társulat, ahol a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében lép majd fel szintén a Látszatélettel.

Mind emellett a közeljövőben Budapesten két előadása is látható a Proton Színháznak: október 30-án, 31-én és november 1-jén a Szégyen, míg november végén a Látszatélet, mindkettő a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Az utóbbit november 29-én a dunaPart4 – Kortárs Magyar Előadó-művészeti Platform keretében angol felirattal játsszák. Az őszi dátumokra minden jegy elkelt, de jó hír, hogy a Látszatélet március 12-i, 13-i és 14-i időpontjaira már megkezdődött a jegyelővétel a Trafó Kortárs Művészetek Háza elérhetőségein.