Újabb színházi vezetőt vettek őrizetbe a sikkasztással vádolt Kirill Szerebrennyikov ügyében

2017 október 28. szombat, 14:01

Az orosz hatóságok őrizetbe vették Szofia Apfelbaumot, egy moszkvai ifjúsági színház vezetőjét a sikkasztással vádolt orosz sztárrendező, Kirill Szerebrennyikov ügyében nyomozva.

Apfelbaum a 69 millió rubeles hűtlen kezelési ügy hatodik vádlottja. Korábban a kulturális minisztériumban dolgozott, és a 2011-14 között betöltött funkciójában aláírásával “leplezte” a jogtalan elsajátítást, amelyet Szerebrennyikov cége elkövetett – közölte a nyomozóhatóság.

Kirill Szerebrennyikov

Kirill Szerebrennyikovot 69 millió rubel (csaknem 300 millió forint) elsikkasztásával vádolják, amelyet a kormány színházi előadásra adott. A rendező, aki augusztus óta házi őrizetben van, tagadja a vádat.
Letartóztatták korábban Hetedik stúdió nevű vállalkozásának egyik munkatársát, két másikat házi őrizetbe helyeztek. Egy vádlott külföldre menekült a felelősségre vonás elől.

A szókimondó Szerebrennyikov az Oroszországban egyre szélesedő cenzúra és az orosz hatóságok hangos bírálója. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban cáfolta, hogy cenzúra, vagy politikai nyomás állna a sztárrendező ügyének hátterében, ahogyan azt sokan feltételezik.