Gdanskban is bemutatták Visky András darabját

2017 december 02. szombat, 13:27

A poznani Teatr Novy előadásában, Edyta Lukaszewska szereplésével mutatták be pénteken Visky András Pornó című darabját a gdanski Teatr Szekspirowskiban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében.

Edyta Łukaszewska / Fotó: Bartłomiej Jan Sowa

Edyta Łukaszewska / Fotó: Bartłomiej Jan Sowa

Visky András egyszereplős kamaradarabjának főhőse egy erdélyi színésznő, aki a diktatúra éveiben elhatározza, hogy az éhező utcagyerekeknek tart előadásokat, élelmet és ruhát gyűjt számukra. A román titkosszolgálat minden mozdulatát figyeli, hiszen mind többen csatlakoznak hozzá. A színésznőbe azonban beleszeret egy magasrangú rendőrtiszt fia, a titkosrendőrök pedig nem tudják kezelni ezt a helyzetet. Cezi Studniak, az előadás rendezője az MTI-nek adott pénteki interjújában felidézte: az erdélyi magyar szerző darabjára Jolanta Jarmolowicz fordítón keresztül találtak rá.

A Pornót két évvel ezelőtt mutatták be Poznanban, és a közönség igen jól fogadta, hiszen a kamaradarab Lengyelországban is aktuális témákat érint, ilyen például a nők helyzete vagy a művészet szabadsága – emlékeztetett.
A rendező elmondása szerint éppen a premier napján tartották országszerte az abortusztörvény tervezett szigorítása elleni, úgynevezett fekete tüntetést, az előadás így még nagyobb figyelmet kapott. Cezi Studniak kiemelte, hogy a Közép-Európa népei által megélt történelemnek jelentős szerepe van a darabban. A színháznak ebben a régióban csakúgy, mint az egész világon nagyon fontos feladata van a nacionalizmus és a populizmus előretörése idején: figyelmeztetniük kell az embereket arra, hogy mi volt és arra is, hogy mi várható – mondta Cezi Studniak.

Visky András darabját a Magyar Színházi Hét keretében láthatta a Teatr Szekspirowski közönsége. Az eseménysorozat a budapesti Nemzeti Színház III. Richárd című előadásával kezdődött meg csütörtökön, és december 7-ig fellép a Tünet Együttes Az éjszaka csodái című darabbal, a Frenák Pál Társulat a testi szerelemről és az érzékekről szóló, InTime című produkcióval, valamint a Maladype Színház Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperájával. A fesztivál programjában a színházi előadások mellett magyar koncertek, filmvetítések, gasztronómiai bemutatók, gyermekfoglalkozások és zenei események is helyet kapnak.

Forrás: MTI, Színház.org