Afrikai származású lány alakítja Szent Johannát Orléans-ban

2018 február 25. vasárnap, 15:24

Felháborodott kommenteket váltott ki francia szélsőjobboldali és idegenellenes portálokon, hogy egy félig afrikai származású lány fogja megszemélyesíteni Szent Johannát az idei évfordulós rendezvényeken a Párizstól délre fekvő Orléans-ban. A benini apától és lengyel anyától származó 17 éves Mathilde Edey Gamassou-t 250 jelölt közül választották a francia nemzeti hős 50. “inkarnációjának”.

Mathilde Edey Gamassou Szent Johanna szobra mellett / Fotó: Pascal Proust

Mathilde Edey Gamassou Szent Johanna szobra mellett / Fotó: Pascal Proust

Egy muszlimellenes portálon például azt írták, hogy az Os-i szüzet jövőre burkába öltöztetik, egy másik portálon “félvérek melletti propagandával” vádolták a szervezőket. A zsűri vezetője, Benedicte Baranger szomorúnak nevezte, hogy egyesek politikai haszonszerzésre használják fel a témát. Hangsúlyozta, hogy a félvér lány pontosan megfelel a kritériumoknak, amelyek alapján minden évben kiválasztják Jeanne d’Arc megszemélyesítőjét: több mint 10 éve Orléans-ban él, ott jár gimnáziumba, katolikus vallású és szabadidejében karitatív munkát végez, mindemellett “érdekes személyiség”. Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár leszögezte, hogy Franciaországban nincs helye a rasszista gyűlöletnek.

Orléans-ban már 589. alkalommal emlékeznek meg arról, hogy a százéves háborúban, 1429 áprilisában a fiatal nő győzelmet aratott a városát ostromló angolok fölött. Az idei rendezvényeket április 28. és május 8. között tartják.

Forrás: MTI, Színház.org