Brücke Berlin-díjra jelölték Dömötör András Mephistoland című drámáját

2018 április 10. kedd, 11:36

Az egyik legrangosabb német irodalmi elismerésre jelölték Dömötör András Mephistoland című drámáját.

Mephistoland / Fotó: Ute Langkafel

Mephistoland / Fotó: Ute Langkafel

A nagy múltú német színházi havilap, a Theater der Zeit áprilisi számában egy nagyobb blokk foglalkozik a magyarországi színházi helyzettel. Ebben olvasható egy interjú Dömötör András rendezővel, aki itthoni munkái mellett 2013 óta rendszeresen dolgozik különböző német nyelvterületen lévő színházakban, elsősorban Berlinben és Grazban, olyan neves intézményekben, mint a Deutsches Theater, vagy a Maxim Gorki Theater.

A folyóirat drámamellékletként közli a Mephistoland című színdarabot, amit Dömötör Laboda Kornéllal és Benedek Alberttel közösen írt 2016-ban a Maxim Gorki Theater felkérésére és jelenleg is a színház repertoárján szerepel. A darabot nemrég jelölték az egyik legrangosabb német irodalmi elismerésre, a “Brücke Berlin”-díjra, melynek átadó ünnepségét 2018 szeptemberében tartják Berlinben.

A díjat kiemelkedő német fordítással megjelenő kortárs közép-európai alkotások kaphatják. Az interjúban Dömötör beszél a szöveg keletkezéséről és arról, hogy nagyon bízik abban, hogy a megjelenésnek köszönhetően más német színházak is műsorukra tűzik majd a művet. A jelölésnek köszönhetően erre most jó esély kínálkozik.