Peter Hallról nevezik el a legrangosabb brit színházi elismerés rendezői díját

2018 április 12. csütörtök, 8:02

A tavaly elhunyt Peter Hallról nevezik el a legrangosabb brit színházi elismerés, a Laurence Olivier-díj rendezői díját, miután a vasárnapi díjkiosztó gálán elfelejtettek megemlékezni a Royal Shakespeare Company alapítójáról – értesült a BBC.


A díjat odaítélő Londoni Színházi Társaság (SOLT) bocsánatot kért a “súlyos hibáért”, és hangoztatta, hogy a 2017 szeptemberében 86 évesen elhunyt rendező “a brit színház óriása volt”.

A botrány nyomán felülvizsgálják a gála In Memoriam-szekciójának szabályait és az In Memoriam-videóba utólag is felveszik Peter Hallt.

A gálát megelőző év elhunytjai közt megemlékeztek többek közt Roger Moore filmszínészről, David Cassidy amerikai popsztárról és John Bartonról, aki Peter Hall-lal együtt alapította meg a Royal Shakespeare Companyt.

Egy szó sem esett azonban Hallról, a színház társaság szerint “merő figyelmetlenségből”. Matthew Bourne Olivier-díjas koreográfus megbocsáthatatlannak, Christopher Biggins színész gyalázatnak nevezte a feledékenységet.

A mulasztást jóvátételéért a családdal egyetértésben a jövő évtől “és aztán mindörökre” Peter Hall nevét fogja viselni a legjobb rendezőnek járó díj – közölte a SOLT.

Utólag megemlékeznek az In Memoriam-videóban a múlt hónapban elhunyt Scott Ambler táncosról és koreográfusról, akire a gálán ugyancsak elmulasztottak visszaemlékezni.

Peter Hall 29 éves korában, 1960-ban alapította és nyolc éven át vezette a Royal Shakespeare Companyt, 1973-ban lett a National Theatre igazgatója. Hosszú karrierje során ő állította először angol nyelven színpadra Beckett Godot-ra várva című, eredetileg franciául született darabját, valamit ő rendezte Harold Pinter Hazatérésének ősbemutatóját.

A National Theatre volt igazgatóinak egyike, Richard Eyre az angol színház keresztapjának nevezte Hallt, a társulat jelenlegi vezetője, Rufus Norris pedig azt mondta: “mindannyian óriások vállán állunk, Peter Hall vállán pedig az egész mai brit színjátszás nyugszik”.

A Laurence Olivier-ről elnevezett díjat 1976-ban alapította a Londoni Színházi Társaság.

Kedves, felejthetetlen történetünk az idős Peter Hallról:

Peter Hall egy ízben megzavarta Csehov Ványa bácsijának bemutató színházi előadását Londonban, de rögtön bocsánatot is kért. A 81 éves rendező félbeszakítva az egyik szereplő záró mondandóját, felkiáltott a nézőtérről a színpadra: “Állj, állj, állj! Nem működik, nem dolgozol igazán! Nem elég jó!” Hall utána nem győzött bocsánatot kérni. Tettére azt hozta fel mentségül, hogy elaludt, és amikor felriadt, nem tudta, hol van. “Élveztem az estét, nem tudom kellően hangsúlyozni, hogy megjegyzésem semmiképpen sem a produkciónak szólt. Meglehetősen öreg vagyok, elpilledtem egy pillanatra, és amikor a feleségem felébresztett, hirtelen összezavarodtam” – nyilatkozta a 2012-es eset után.