Bodó Viktor kapja a Nemzetközi Színházi Intézet Német Központjának idei díját

2018 április 23. hétfő, 15:28

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) német központja 1985 óta ad át évente elismerést egy olyan színházi alkotónak, akinek művei nemzetközi érdeklődésre tartanak számot. A díjat korábban megkapta – többek között – Pina Bausch, George Tabori, Tankred Dorst, Thomas Langhoff, Frank Castorf, Milo Rau, Christoph Marthaler és Anna Viebrock is. Joachim Lux elnök a kitüntetésről szóló közleményben kiemeli: kultúrpolitikai állásfoglalásnak is szánják az elismerést.

Bodó Viktor / Fotó: Horváth Péter Gyula, nullahetegy.hu

Bodó Viktor / Fotó: Horváth Péter Gyula, nullahetegy.hu

“A kultúra több országban – gazdasági vagy politikai okokból – marginalizálódik, és a német nyelvterület számos művésznek jelent kitörési lehetőséget. Bodó Viktor kiemelkedő rendező, aki kevés munkalehetőséggel rendelkezik Magyarországon” – írja az ITI német központjának közleménye. Bodó az utóbbi évtizedben Graz, Köln, Mainz, Heidelberg, Basel és Hamburg színházaiban készített számos előadást, jelenleg is Németországban dolgozik. A díj átadásának időpontja szervezés alatt van.

Bodó Viktor Magyarországon legutóbb az Átriumban rendezte A Krakken művelet című előadást. Ebben az évadban ez az egyetlen hazai produkciója.

 
 

Kapcsolódó anyagok