Háry János Kínában – A Budapest Bábszínház előadása a Távol-Keleten turnézik

2018 április 26. csütörtök, 16:10

A Budapest Bábszínház egyik legendás előadása, a Háry János három várost érintő, hét előadásos turnéra indult Kínába. Míg a társulat a Távol-Keleten öregbíti a magyar bábművészet hírnevét, az Andrássy úton bábszínházakat látnak vendégül.

Budapest Bábszínház: Háry János / Fotó: Gálos Mihály Samu

Budapest Bábszínház: Háry János / Fotó: Gálos Mihály Samu

Kínába utazott a Háry János

A Budapest Bábszínház előadása hét előadásos, három várost érintő kínai turnéra indul. Kodály Zoltán születésének 90. évfordulójára emlékezve, 1972. április 17-én volt az előadás bemutatója, egy évvel később már láthatta az olasz közönség a produkciót egy firenzei színházi fesztiválon, és még ebben az évben Franciaországba és Nagy-Britanniába is meghívást kapott a társulat.

Azóta összesen 9 ország 24 városában láthatta a közönség a Szőnyi Kató rendezte, Bródy Vera bábjaival, Koós Iván díszleteivel játszott, a kiállításában a magyar népi kultúrából táplálkozó produkciót, amelyben olyan legendás énekesek tolmácsolásában hallhatjuk Kodály Zoltán daljátékát, mint Melis György, Komlóssy Erzsébet, Szőnyi Olga vagy Palócz László, a mesét pedig Sinkovits Imre mondja el. A 2017/2018-as évadban a színház új szereposztással, Meczner János igazgató-rendező felújításában ismét műsorra tűzte az előadást.

Budapest Bábszínház: Háry János / Fotó: Gálos Mihály Samu

Budapest Bábszínház: Háry János / Fotó: Gálos Mihály Samu

A produkció a Kodály-év keretében, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében utazott a távol-keleti országba, ahol április 23. és május 6. között három városban, Sanghajban, Pekingben és Senjangban is megismerheti a közönség Háry János kalandjait Pethő Gergő, Bánky Eszter, Pájer Alma Virág, Kovács Judit, Barna Zsombor, Papp Orsolya m. v., Kovács Katalin, Spiegl Anna, Beratin Gábor, Csajághy Béla, Juhász Ibolya, Tatai Zsolt és Radics Rita előadásában.

Aki ebben a szezonban lemaradt a Háry Jánosról, a 2018/2019-es évadban pótolhatja, a közönség nagy érdeklődésének köszönhetően továbbra is műsoron lesz az előadás.

Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála / Fotó: Vojtina Bábszínház

Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála / Fotó: Vojtina Bábszínház

#meghívó a Budapest Bábszínházba

A Budapest Bábszínház társulata április 23. és május 6. között Kínában turnézik, de az Andrássy úti színháztermek nem maradnak üresen. Erre az időszakra, a BÁBU Fesztivált követően ismét vendégeket fogadnak. A #meghívó sorozat keretében a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Az elvarázsolt testvérek, a debreceni Vojtina Bábszínház a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála, a kecskeméti Ciróka Bábszínház a Rigócsőr király című előadásait játssza, Fabók Mancsi Bábszínházából pedig három produkciót, Vitéz László és Vas Juliska, valamint A székely menyecske meg az ördög történetét ismerhetik meg, a felnőttek pedig a Kapós Böskét láthatják.