Harold Pinter összes egyfelvonásos drámáját bemutatják a londoni West Enden

2018 május 11. péntek, 13:23

Harold Pinter 20 darabját 24 hét alatt állítják színpadra a róla elnevezett színházban.

Harold Pinter összes egyfelvonásos drámáját bemutatják a következő évadban a brit drámaíró halálának tizedik évfordulójára emlékezve az íróról elnevezett színházban a londoni West Enden. A sztárszereposztásban Martin Freeman, Jane Horrocks, Tamsin Greig, David Suchet és Danny Dyer neve olvasható.

Az előadássorozatot szervező Jamie Lloyd elmondta: reméli, hogy a közönség úgy fogadja a kollekciót, mint egy értékes régi lemezgyűjteményt. “Felfedezhetik a nagyszerű kis mesterműveket, élvezhetik azokat a ritkaságokat, amelyekre régóta várnak, és meglepő felfedezéseket tehetnek, amelyek valami újra nyitják rá a szemüket” – tette hozzá Lloyd.

Harold Piner / Forrás: eventschronicles.com

Pinter 2005-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat, generációja egyik legkíválóbb, legnagyobb hatású, provokatív drámaírójának tartják. A Pinteresque (pinteri) szó, amely hosszú szüneteket, rejtett veszélyt jelent, még az oxfordi angol szótárban is szerepel. Lloyd kiemelte, hogy Pinter forradalmasította a nemzetközi színházat. “Elkapta a hétköznapi beszélgetések komikus ellentmondásait, és megértette, hogy interakcióink mögött a hatalomért, a túlélésért folyó harc vagy érzelmeink elrejtése húzódik meg” – fejtette ki. “Pinter darabjai “olyan szürreálisak, mulatságosak, veszélyesek, szépek és zavarba ejtőek, mint az élet, szavainak politikai ereje élőbb és nélkülözhetetlenebb, mint valaha” – fűzte hozzá.

Az évfordulós Pinter-bemutatót az író özvegye, Antonia Fraser is támogatja, aki nagyszerű kalandnak nevezte a sorozatot. Mint mondta: az összes egyfelvonásost még sohasem adták elő egy szezonban, és alig várja, hogy mindet láthassa.

Harold Pinter Theatre, London / Fotó: fosterwilsonarchitects.com

A Harold Pinter Színház társulatának sok tagja az író barátaiból és munkatársaiból verbuválódott: Danny Dyernek például Pinter volt a mentora ifjú színész korában: “Ő volt az egyetlen ember, akitől tartottam, de szerettem. Hitt bennem, és végigszenvedte velem minden gyötrelmemet, mert azt gondolta, tehetséges színész vagyok. Ugyanakkor szörnyű zsarnok is volt, de az ember elviselte, mert közben annyira elbűvölő volt. Költő volt” – idézte fel emlékét a színész.

A darabok rendezői között lesz Lloyd, Lyndsey Turner és Patrick Marber.

A Pinter at the Pinter című színházi sorozat 2018 szeptemberétől 2019 februárjáig csak egyike lesz az író halálának tizedik évfordulójáról megemlékező kulturális eseményeknek. A Brit Filmintézet mozijában júniusban és júliusban filmes és televíziós munkáiból tartanak vetítéseket.

Forrás: Szinhaz.org / MTI