Ne bántsátok a feketerigót! – Mégis bemutatják Harper Lee darabját

2018 május 12. szombat, 15:40

Harper Lee regényének színházi változatát Bartlett Sher rendezésében, a főszerepben Jeff Danielsszel november 1-jétől játsszák, a premiert pedig december 13-án tartják a Shubert Színházban. 

A Ne bántsátok a feketerigót! című regény színházi adaptációját mégis bemutatják a Broadwayn, mivel az író hagyatékának gondozói peren kívül megegyeztek a darabot feldolgozó Scott Rudin produkciós cégével.

Harper Lee (Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)

Rudin produkciós cége, a RudinPlay és a Lee-hagyaték közti per tárgyalását június 4-re tűzték ki. A megegyezés szerint azonban a felek elállnak a bírósági eljárástól és kölcsönösen visszavonják kereseteiket. Tonja Carter, a Harper Lee-hagyaték képviseletében Alabamában nyújtott be keresetet arra hivatkozva, hogy az Aaron Sorkin-darab jelentősen eltér a regény eredeti szellemétől. Sorkint azt követően kérték fel a színműváltozat megírására, hogy a RudinPlay cég még közvetlenül Lee halála előtt, 2015-ben megvásárolta a Ne bántsátok a feketerigót! színházi jogait.

Carter keresetében azt kifogásolta, hogy részben megváltoztatták a szereplőket, a regény cselekményének 1930-as évekbeli alabamai helyszínét és a regényben zajló bírósági eljárástól is eltért a színpadi mű. Rudin ezt követően New Yorkban nyújtott be keresetet, amelyben felajánlotta, hogy a bíróság tekintse meg a darabot és ez után döntsön arról, hogy vajon a színmű hű maradt-e a regényhez. Az alabamai bíróság Rudin előterjesztésére Carter keresetét is áthelyezte New Yorkba. A felek május 10-én közzétett közös közleménye leszögezi, hogy barátságosan zárták le az ügyet.