Szentpéterváron járt Keresztes Tamás és az Egy őrült naplója

2018 május 31. csütörtök, 9:39

2018. május 30-án teltház előtt, különleges helyszínen, méghozzá Szentpéterváron mutatkozott be Az egy őrült naplója előadás Keresztes Tamás szereplésével.

A Katona József Színház művésze a Rainbow Nemzetközi Színházi Fesztiválon szerepelt, amelyre a szervezők hívták meg a Katona József Színház, az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a Maszk Egyesület együttműködésében létrejött darabját.

Egy őrült naplója / Keresztes Tamás

Egy őrült naplója / Keresztes Tamás

Nyikolaj Vasziljevics Gogol Egy őrült naplója Czímer József fordítása alapján, Bodó Viktor rendezésében készült.

“Keresztes valósággal belebújik Popriscsin alakjába, és ez a viharvert, legendák által is hordott kabát tökéletesen illik rá. Felsorolni is képtelenség, hány arcát mutatja ebben a másfél órában, és persze nem a mennyiségtől, hanem a minőségtől válik bravúrossá az, amit csinál. Van, hogy chaplini ügyefogyottsággal csetlik-botlik, máskor maga a csinovnyik iskolapéldája, aki pedagógusi hevülettel ostorozza azokat, akik nem értik őt”. (Jászay Tamás, Revizor)

Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készül. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a Keresztes Tamás által tervezett díszlet lesz , valamint az atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális.

Díjak:

–    Thealter Fesztivál 2016 / Kritikusok díja
–    Monodráma Fesztivál 2017 /  Legjobb előadás és a legjobb alakításért járó különdíj