Amerikában vendégszerepel A Dohány utcai seriff

2018 június 07. csütörtök, 13:58

A FÜGE Produkció és a Kaposvári Egyetem közös produkciójának amerikai előadásaira a Hungary Live Festival programjaként június 18-án a washingtoni Woolly Mammoth Theatre-ben, június 27-én pedig a New York-i Abrons Arts Center-ben kerül sor.

Bánfalvi Eszter / FÜGE – Kaposvári Egyetem: Dohány utcai sheriff / Fotó: Horváth Judit

A Hungary Live a k2 Színház kezdeményzésére létrejött fesztivál. A szervezők hosszútávú célja, hogy az esemény kétévenként megrendezésével elősegítsék a kortárs magyar művészet terjesztését a nagyvilágban.

A Dohány utcai seriffet a FÜGE Produkció és a Kaposvári Egyetem közös előadásaként mutatták be 2012-ben a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A Kovács Márton és Mohácsi János által jegyzett előadás 2013-ban elnyerte a Legjobb független előadás és a Legjobb színházi zene díját a Színházi Kritikusok Céhétől. A független produkció 2017 óta az Örkény István Színház műsorán szerepel.

Bánfalvi Eszter, Béli Ádám, Boros Anna, Lakatos Máté, Matók Szilvia, Mohácsi János, Némedi Árpád / FÜGE – Kaposvári Egyetem: Dohány utcai sheriff / Fotó: Puska Judit

Az előadásról támogató levelelükben elismerően írtak olyan neves színházi személyiségek, mint Philip Arnoult, a Center For International Theater Development igazgatója, Alisa Solomon, a New York-i Columbia University professzora és Linda Chapman, a New York Theatre Workshop művészeti vezetője. Az amerikai színházi szakemberek a Színházi Kritikusok Céhe által szervezett Hungarian Showcase programban látták az előadást 2013-ban.

Kovács Márton, Keresztény Tamás, Mohácsi János, Bíró Kriszta / FÜGE – Kaposvári Egyetem: Dohány utcai sheriff / Fotó: Horváth Judit

Mohácsi János, az előadás egyik alkotója és rendezője elmondta: „Minden előadás elején elmondjuk, hogy azok a szavak, amelyeket a nézők a vaksötétben hallani fognak, mind elhangzottak már valakinek a szájából, mégpedig olyan emberek szájából, akik visszajöttek, hiszen akik nem jöttek vissza, azoknak nincsenek szavaik” –  a washingtoni és New York-i előadások kapcsán a rendező kiemelte, hogy „ugyanolyan nagy kihívás angol nyelven játszani, mint magyarul, hiszen a közönség csak a hallottakra hagyatkozhat, de azt nem mondhatjuk, hogy angolul játszani a nem angol anyanyelvű színészek számára könnyebbséget jelent. Ugyanakkor A Dohány utcai seriffet, vagyis immár a „Ghetto Sheriff”-et még nem játszottuk az Egyesült Államokban, kíváncsian várjuk a találkozást” – mondta.

Kovács Márton / FÜGE – Kaposvári Egyetem: Dohány utcai sheriff / Fotó: Horváth Judit

A Dohány utcai seriff

Alkotók: Kovács Márton, Mohácsi János, Mohácsi András

Szereplők: Bánfalvi Eszter, Radnay Csilla, Boros Anna, Keresztény Tamás, Kovács Márton, Lakatos Máté, Formán Bálint, Lábodi Ádám, Némedi Árpád, Rainer-Micsinyei Nóra, Takács Nóra Diána, Tolnai Hella

 

Előadások:

június 18. 20:00 Woolly Mammoth Theatre Company – Washington

június 27. 19:30 Abrons Art Center – New York