Külföldi koreográfiák bemutatásával segítené Kuba kulturális újjászületését Carlos Acosta

2018 június 21. csütörtök, 10:44

A kubai származású Carlos Acosta, a londoni Királyi Balett volt táncművésze négy külföldi koreográfus munkáit mutatja be fiatal társulatával februárban a kubai közönségnek, hozzájárulva a karibi szigetország kulturális újjászületéséhez.

“Sok éve már, hogy Kuba elszigeteltségben él” – mondta a táncos a 2015-ben megalapított Acosta Danza társulat napfényes havannai stúdiójában, és szavainak nyomatékot adva hozzátette, hogy a helyi közönség például főleg csak a kubai verziójából válogathat az olyan nagy klasszikusoknak, mint a Don Quijote és a Giselle.

Carlos Acosta / Forrás: cubasi.com

A 44 éves művész számos elismert külföldi koreográfus, köztük az amerikai Justin Peck művét is elvitte már Kubába, nem egy külföldi alkotó pedig egyenesen új koreográfiát készített a társulat számára. “Több elismert koreográfust hozunk Kubába, mint bármely másik társulat, miközben a helyi alkotók karrierjének elindítására is nagy hangsúlyt fektetünk” – mondta Acosta, egyúttal reményét fejezve ki, hogy a februárban bemutatkozó darabok tükrözni fogják az “új Kubát”.

A februári évad egyik különlegessége a brit Christopher Bruce-nak a Rolling Stones zenéje ihlette Kakas című 1991-es koreográfiája lesz, amely a brit rockegyüttes – Kubában egykori tiltott – zenéjét és korát ünnepli. Acosta az 1990-es években táncolta a darabot a Houston Ballet társulatában.

A Rolling Stones 2016 márciusában tartott történelmi jelentőségű havannai koncertje, amelyre mindössze két nappal az akkori amerikai elnök, Barack Obama szintén történelmi jelentőségű látogatása után került sor, szimbolikus pillanata volt a Kubában zajló változásoknak, a szigetország és az Egyesült Államok közötti enyhülésnek.

Az Acosta Danza Mitos (Mítosz) című rendezvényén, amelynek a havannai Nemzeti Színház ad otthont február 9. és 11. között, a spanyol Goyo Montero és Maria Rovira, valamint a belga Sidi Larbi Cherkaoui koreográfiáit is megismerheti a kubai közönség. Acosta szerint a Szovjetunió megszűnését követő 1990-es évekbeli gazdasági válságot nagyon megsínylette a kubai művészeti szféra: “Az országnak nem volt eszköze ahhoz, hogy bárkit is ide hozzon, ami megnehezítette a dolgokat. De most úgy érzem, hogy megkezdődött az újjászületés” – mondta.

A kubai kulturális minisztérium szárnyai alatt működő Acosta Danza a londoni Sadler’s Wells Theatre előadóművészeti központ támogatását élvezi. Acosta egy elszegényedett havannai család tizenegyedik gyermekeként látta meg a napvilágot. A kubai nemzeti balettiskola növendéke volt, később a világ több vezető balett-társulatánál is táncolt. 2007-ben jelent meg önéletrajzi könyve No Way Home: A Cuban Dancer’s Story címmel.

 

 
 

Kapcsolódó anyagok