Házi őrizetben marad Kirill Szerebrennyikov

2018 július 20. péntek, 13:11

Még legalább egy hónapig házi őrizetben marad Kirill Szerebrennyikov világhírű orosz rendező – közölte egy moszkvai bíróság szerdán.

A TASSZ orosz hírügynökség tudósítása alapján a rendező házi őrizetét augusztus 22-ig hosszabbították meg. Szerebrennyikov, a neves moszkvai Gogol Színház művészeti vezetője már egy éve él a világtól szinte teljesen elzártan.

Kirill Szerebrennyikov

Kirill Szerebrennyikov

A művészt azzal gyanúsítják, hogy 133 millió rubelnyi (csaknem 585 millió forint) állami színházi támogatást sikkasztott el. A 48 éves rendező tagadja, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást.

Oroszország egyik legismertebb színházi szakemberét augusztusban helyezték házi őrizet alá. Decemberben nélküle mutatták be a Bolsojban a Nurejev című balettet, melyet ő állított színpadra. A közönség lelkesen fogadta, ám később mégis levették a műsorról.

A rendező új filmje, a Leto (Nyár) – amelynek vágásán házi őrizetében dolgozott – a májusi cannes-i filmfesztiválon debütált. Leghíresebb rendezése a Mártírok (2016).

Szerebrennyikov korábban többször bírálta az alkotói szabadságra a konzervatív értékek nevében kifejtett nyomást. Házi őrizete miatt Oroszországban és külföldön is tiltakoztak.

Forrás: MTI, Színház.org