Több száz romániai művész tiltakozik egy sürgősségi kormányrendelet ellen

2018 augusztus 05. vasárnap, 17:21

Több mint 300 rendező, színész, producer, forgatókönyvíró és vizuális művész írta már alá azt az online petíciót, amely a kulturális finanszírozásról döntő bizottságok összetételén változtató rendelet visszavonását kéri – írja a maszol.ro.

Bukarest / Fotó: Loop Images

Bukarest / Fotó: Loop Images

A kulturális, illetve külön a filmes projektek állami támogatásáról döntő bizottságoknak a július 19-én elfogadott, 75/2018-as sürgősségi kormányrendelet értelmében a független szakemberek mellett tagja kell legyen egy, a kulturális minisztérium által kijelölt személy is. A döntés ellen több nemzetközi szinten elismert rendező, színész, producer, forgatókönyvíró és vizuális művész tiltakozik.

A szenátus és a képviselőház kulturális bizottságaihoz címzett petíciójukban a kulturális és filmes projektek elbírásásával kapcsolatos előírások visszavonását kérik. A Nem a kultúra átpolitizálására című kérvényt többek között Radu Jude, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu filmrendezők, Ada Solomon producer, Alexandru Dabija, Gianina Cărbunariu, Radu Afrim színházrendezők, az Active Watch Egyesület tagjai, Corina Șuteu volt kulturális miniszter, Lia és Dan Perjovschi képzőművészek, illetve Cosmin Bumbuț fotográfus is aláírta.

Forrás: maszol.ro