Újra meghosszabbították Kirill Szerebrennyikov házi őrizetét

2018 augusztus 19. vasárnap, 15:20

További egy hónapig házi őrizetben marad Kirill Szerebrennyikov orosz rendező – közölte a moszkvai városi bíróság csütörtökön. Ügyében ezúttal azért döntött a városi és nem egy kerületi szintű bíróság, mert a végzés a moszkvai Gogol Színház művészeti vezetője szabad mozgásának korlátozásáról több mint egy éve született. A rendezőnek legalább szeptember 19-ig kell házi őrizetben maradnia.

Kirill Szerebrennyikov

Kirill Szerebrennyikov

A nemzetközi hírű művészt azzal gyanúsítják, hogy 133 millió rubelnyi (csaknem 585 millió forint) állami színházi támogatást sikkasztott el. A 48 éves rendező tagadja, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást. “A jövő év a színház éve lesz Oroszországban, de én már egy éve házi őrizetben vagyok, nekem külön színházi évem van… A vizsgálat nem talált semmi olyat, ami igazolná a társadalomtól való elszigetelésemet és bizonyítaná bűnös mivoltomat” – jelentette ki a rendező a tárgyaláson.

Szerebrennyikov jogi képviselője, Renata Litvina csütörtökön arra kérte a bíróságot, hogy vizsgálja meg Larisza Vojkina volt színházi személyzetis és könyvelő tanúvallomásának egyik jegyzőkönyvét, mert szerinte azt meghamisították, ezért nem használható fel bizonyítékként. A rendező és társai elleni vád Vojkina vallomásán alapszik. A színházi szakembert tavaly augusztusban helyezték házi őrizet alá. Decemberben nélküle mutatták be a Bolsojban a Nurejev című balettet, amelyet ő állított színpadra. Az előadás, amelyet sikere ellenére levettek a műsorról, júniusban “a balett Oscarjának” tartott Benois de la Danse-díjakban részesült.

A rendező új filmje, a Leto (Nyár) – amelynek vágásán házi őrizetében dolgozott – a májusi cannes-i filmfesztiválon debütált. A Poszle leta (Nyár után) című, a ’80-as évek orosz rockzenéjéről készített dokumentumfilmjével nyitják meg szeptember 5-én a Moszkvában és Szentpéterváron hagyományosan párhuzamosan megrendezett Center Fesztivált. Szerebrennyikov korábban többször bírálta az alkotói szabadságra a konzervatív értékek nevében kifejtett nyomást. Házi őrizete miatt Oroszországban és külföldön is tiltakoztak. A francia kormány augusztus elején közölte, hogy a rendezőt a Művészeti és Irodalmi Érdemrend Lovagi fokozatával tünteti ki.

Forrás: MTI, Színház.org