Medúza tutaja – Mundruczó Kornél oratóriumot rendez Németországban

2018 augusztus 30. csütörtök, 10:10

Rögtön egy premierrel kezdi a 2018/19-es szezont a Proton Színház: Hans Werner Henze Medúza tutaja című oratóriumát rendezi Mundruczó Kornél a németországi  Ruhrtriennálén.

Ajánló a darab elé:

Egy francia fregatt hajótörést szenved. Mentőcsónak csak a kapitánynak és a tiszteknek jár. A legénység és a többi utas egy sebtében ácsolt tutaj fedélzetén lesz a sorsára hagyva. A teljes kiszolgáltatottság és kilátástalanság állapotában hánykolódnak a tengeren. Az ivóvíz, az élelem és az életben maradtak száma rohamosan fogy. A napok telnek, a megmentés késik, a remény szertefoszlik. Vajon meddig lehet ilyen körülmények között embernek maradni?

Tilo Werner / Medúza tutaja – próba / Fotó: Fancsikai Péter, Proton Színház

1816-ban a Szenegálba tartó francia Medúza nevű hajó inkompetens kapitánya hibájából Mauritánia partjainál zátonyra futott. Mentőhajó csak az európai kereskedőknek és tiszteknek jutott. Mindenki más, azaz 150 matróz, katona, munkás, asszony és gyermek egy tutajon lett a sorsára hagyva. Két héttel később a megmentők már csak 15 túlélőt találtak. A nemzeti botrányt okozó esetnek Théodore Géricault 1819-ben készült, azóta világhírűvé vált festménye állított örök emléket. Hanz Werner Henze 1968-ban írt oratóriumában a színpadon megjelenő 150 szereplő pedig az áldozatok előtt tiszteleg.

Hans Werner Henze Medúza tutaja című oratóriumát Théodore Géricault 1819-ben készült, azonos című, világhírű festménye ihlette. Mundruczó Kornél rendezésében a Proton Színház installációja egy különleges perspektívában kívánja megmutatni a Medúza tutajának általános érvényű, korokat áthidaló történetét.

A komolyzenei mű ezúttal a markáns profillal rendelkező és világszerte ismert Bochumi Szimfonikusok (Bochumer Symphoniker), valamint Németország vezető kórusa, a Chorwerk Ruhr előadásában szólal majd meg, ez utóbbi kiegészül továbbá a Zürcher Sing-Akademie-val és a Knabenchor der Chorakademie Dortmunddal. Az oratóriumot a Henze-specialista amerikai karmester, Steven Sloane vezényli.

Az előadás három alkalommal lesz látható a Ruhrtriennálén: augusztus 31-én, szeptember 1-jén és 2-án. Az egykor szénbányászatáról és vasgyárairól híres Ruhr-vidéken létrejött fesztivál gondolata 1999-ben született meg: a különleges helyszínként szolgáló ipari épületekben zene, tánc, színház és képzőművészet várja a Ruhrtriennálé látogatóit. Világpremierek és bemutatók adják a rendezvény esszenciáját és teszik egyedülállóvá az idén augusztus 9. és szeptember 23. között megrendezett eseménysorozatot. A Ruhrtriennálé művészeti vezetője 2018-tól három évig Stefanie Carp, aki dramaturgiai munkái mellett 2008 és 2013 között a Bécsi Ünnepi Hetek színházi programjának igazgatója volt.

Az előadás különlegessége, hogy a Konferanszié szerepében az a Tilo Werner látható majd, aki Magyarországon a Mundruczó Kornél rendezte A jég című előadásból és a Krétakörből ismert. A Szoprán szerepében a kortárs zene egyik legkeresettebb közvetítője, Marisol Montalvo lép fel, a Baritont pedig Németország vezető operaénekese, Holger Falk alakítja.

Medúza tutaja – próba / Fotó: Fancsikai Péter, Proton Színház

Az oratórium műfaji sajátossága, hogy pusztán a zene és az ének eszközeivel beszél el drámai eseményeket. A Medúza tutajában az elbeszélés múltidőben, tehát megváltoztathatatlanul, a befejezettség állapotát sugallva hangzik el, ezáltal teljesen kiiktatva a remény lehetőségét. A színpadon mozgalmas jelenetek helyett állóképet látunk. Mintha csak szélcsend lenne. Azonban pont ez a szélcsend jelenti a tragédiát.

A mű a katasztrófák általános lefutását modellezi. Ignorancia, inkompetencia, hanyagság, a közelgő vészhelyzet eltussolása, a koordináció hiánya humán és szociális összeomláshoz vezet. Életbe lép a katasztrófahelyzetekben jellemző “Meneküljön, aki tud!” elv. Az összes civilizációs szabályt és törvényt felrúgva, kíméletlen darwinista túlélőharccá alacsonyodott, elállatiasodott helyzet teremtődik. Mi sem bizonytja jobban, hogy az embernek kedvező feltételekre van szüksége ahhoz, hogy humánus maradjon.

Medúza tutajának története ma profétikusan hat. A megfeneklett hajó szimbólikus, az emberi egység szétesését, univerzális történetünk elvesztését láthatjuk benne. Ahogy a tutajon lévők sodródtak a tengeren – lemeztelenítve, védtelenül, kiszolgáltatva egy még csak nem is látható ellenségnek, melynek ereje így a mérhetetlenségig nőtt – úgy tart Európa felé a harmadik világ és Európának nem lesz más választása, mint kinyitni az ajtókat.

A hajótörtöttek a totális kiszolgáltatottság állapotában a semmibe, a teljes bizonytalanságba tartanak. Vajon mikor érkezik a megmentés? – kérdezi Henze kórusa. És az valóban megmentést jelent majd? Egyáltalán létezik-e megmentés vagy bele kell törődnünk, hogy mindannyian halálra vagyunk ítélve? Illetve lehetséges, hogy talán épp a halálban válhatunk majd újra egyenlővé?

A Proton Színház itthon a szintén Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-tervvel indítja majd az új évadot, melyet szeptember 8-án és 9-én, három alkalommal láthatnak a nézők a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

 

Proton Színház: Medúza tutaja

Szereplők:

Szoprán – Marisol Montalvo
Bariton – Holger Falk
Konferanszié – Tilo Werner

Kórus – ChorWerk Ruhr / Zürcher / Knabenchor der Chorakademie Dortmund
Zenekar – Bochumer Symphoniker

Alkotók:

Zene: Hans Werner Henze
Karmester: Steven Sloane
Díszlet: Ágh Márton
Jelmez: Ágh Márton, Domán Melinda
Fény: Felice Ross 

Dramaturg: Wéber Kata
Rendezőasszisztens: Boronkay Soma
Rendező: Mundruczó Kornél

Producer: Büki Dóra
Produkciós vezető: Csató Zsófia
Produkciós koordinátor: Fehér Anna
Műszaki vezető: Éltető András
Videó: Fancsikai Péter
Színpadmester: Nagy Gergely
Kellékes: Fekete Tamás