Magyar-orosz operettgálát mutatnak be Kálmán Imre emlékére a Bolsojban

2018 szeptember 07. péntek, 16:05

Először mutat be operettgálát Kálmán Imre emlékére, magyar és orosz sztárelőadók részvételével a moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) szeptember 9-én, vasárnap este – jelentették be pénteken a TASZSZ hírügynökség székházában tartott sajtótájékoztatón.

Az előadást megelőzően a két ország közötti, 2020-ig szóló kulturális együttműködésről ír alá megállapodást Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Vlagyimir Megyinszkij, az orosz kulturális tárca vezetője – közölte a rendezvényen Konkoly Norbert moszkvai magyar nagykövet.

Bolsoj

Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködési különmegbízottja kiemelte, hogy az előadás megrendezését Kálmán Yvonne, a zeneszerzőnek a sajtótájékoztatón szintén jelen levő lánya kezdeményezte: “Strauss, Lehár és Kálmán nagy klasszikus operettjei és az opera közötti határok mára elhomályosodtak, már nincs közöttük olyan áthidalhatatlan távolság, mint fél évszázaddal ezelőtt volt” – mondta Svidkoj, aki hozzátette: “A legnagyobb rendezők is állítottak színpadra klasszikus operetteket. A Bolsoj előadása tükrözi a zeneművészetben megjelenő viszonylag új tendenciákat, a zenekedvelők igazi ünnepe lesz” – tette hozzá.

Mihail Svidkoj kiemelte: “Kálmáné csodálatos művészet volt, amely élni segítette az embereket akkor, amikor úgy tűnt, hogy lehetetlen élni. Kevés orvos segített annyit az emberiségnek a 20. században, mint Kálmán Imre zenéje” – hangsúlyozta az elnöki megbízott, aki magyarul mondott ezért köszönetet a komponistának.

Kálmán Imre

A gálakoncert szólistái között olyan világhírű operaénekesek szerepelnek, mint Rost Andrea (szoprán), Jelena Guszeva (szoprán), Alekszej Nyekludov (tenor), Anatolij Fokanov (bariton), Boncsér Gergely (tenor) és Andreas Schager (tenor). Az est kiemelt vendége Baráti Kristóf hegedűművész lesz. A Káel Csaba, a budapesti Művészetek Palotájának igazgatója által rendezett előadáson a Russzkaja Filarmonyiját, Moszkva szimfonikus zenekarát Mihail Jurovszkij vezényli majd.

A Kálmán-operettgála koncert lesz a moszkvai Nagyszínház őszi-téli szezonjának első előadása. Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az orosz kulturális minisztérium, a Művészetek Palotája, a moszkvai magyar nagykövetsége, a moszkvai magyar kulturális intézet és a Roszkoncert rendezvényszervező iroda közös szervezésében valósul meg.

Forrás: Színház.org / MTI