A kultúra felemelő az amerikaiak szerint

2018 október 22. hétfő, 19:14

Az Americans for the Arts (Amerikaiak a művészetért) szervezet reprezetatív felmérésének eredménye többek között arról tanúskodik, hogy az amerikaiak 81%-ának pozitív élményt jelent a művészet – számolt be a Papageno.

Az amerikaiak fele foglalkozik művészettel szabadidejében, a tevékenységek között kerámiakészítéstől színjátszásig, hangszeres zenéléstől versírásig számtalan lehetőség megtalálható – még a zuhany alatti éneklést is felvették a listára a közvélemény-kutatók. Közel háromnegyedük járt az előző évben kulturális eseményen (minél magasabb a jövedelem és az iskolai végzettség, annál több alkalommal), és ezek között hagyományos és nem hagyományos helyszínek is szerepelnek. A válaszadók elsöprő többsége abban is hisz, hogy egy ilyen eseményen való részvétel tisztán örömet szerez és a hétköznapokhoz képest felemelő érzést nyújt.

Az amerikaiak 81%-a szerint a problémákkal teli világban a kultúra az, ami pozitív élményt jelent.

A válaszadók nagy többsége, 72%-a szerint a kultúra egyesíti a közösségeket korra, nemzetiségre, etnikumra való tekintet nélkül, és ennél 1%-kal többen gondolják azt, hogy más kultúrák megértését segíti a művészet. Az előző felmérést két éve készítették, akkor ezek az adatok csupán 67 és 62%-on álltak, de a válaszok már akkor sem voltak összefüggésben az anyagi háttérrel és az iskolai végzettséggel. Az is igaz viszont, hogy a válaszadók fele szerint van egyenlő hozzáférés a társadalomban a kulturális programokhoz.

Folytatást a Papagno oldalán talál.