A STEREO Akt Új-Mexikóban mutatott be előadást

2018 november 22. csütörtök, 14:49

Az itthon is nagy sikerrel játszott Promenád c. buszos színházi utazás immáron harmadik verzióját készítette el a társulat, új városban, új karakterekkel, új forgatókönyvvel, ezúttal az új-mexikói Q-Staff Theatre-rel együttműködésben.

Boross Martin rendező, Julia Jakubowska színész és Bartha Márk hangdesigner egy hónapot dolgozott Albuquerque-ben az amerikai társulattal. Új-Mexikót a “Varázslatok Földjének” (Land of Enchantmant) is nevezik, ahol a latin-amerikai és az őslakos indián hibrid hitvilágnak és spiritualitásnak nagy hagyománya van, ami sokszor a hétköznapokba is beszűrődik.

A Promenád busz ezúttal a Breaking Bad c. sorozatból ismert utcákon halad, nem messze a legendás 66-os úttól, fedélzetén a “sorsturistákkal”, akik az ablakon keresztül figyelik a valóság díszletben játszódó történeteket. A közönség állomásról-állomásra követi az amerikai társulat színészeit, akik környezetükbe vegyülve hoznak létre a valóságot megbolygató, meghökkentő, poétikus jeleneteket.

“Ennek legfőbb oka, hogy hiába minősül nagyvárosnak Albuquerque, a tény, hogy lényegében nincs gyalogosforgalom vagy legalább közterek, amiket az emberek a praktikus áthaladáson kívül másra is használnak, teljesen megváltoztatta a gondolkodásmódunkat. Értelmetlen lett volna olyan jeleneteket csinálni, ami a járókelőkkel való interakcióra hagyatkozik, vagy dokumentarista módon „ellesett“, tipikus pillanatok reprodukciója kíván lenni. Inkább a szürrealizmus irányába mentünk ezúttal.” (idézet Boross Martin próbanaplójából)

Az albuquerque-i bemutatóra november 8-án került sor, november és december során 18 előadásból álló sorozat vár a produkcióra, de a nagy érdeklődésre és a várólistákra való tekintettel valószínűleg 2019 tavaszán ismét megrendezésre kerül a rendhagyó színházi utazás.

“A Promenád nagyon gyorsan szinte mániákus ügyévé vált az itteni alkotócsapat számára. Talán azért, mert nagy bennük a büszkeség és a motiváció, hogy megmutassák, mire képes Albuquerque, de annak is betudható, hogy a próbafolyamat és az előadások is rendhagyó munkát kívánnak az egész stábtól. A szereplők úgy zuhannak be egy-egy jelenetbe a busz érkezésekor, mint a forgatáson a színész, akinek ötvenedszer kell leesnie a lépcsőn, mikor a kamera elindul. Két, három vagy négy szállító autó viszi őket egyik jelenetből a másikba, mialatt sokszor jelmezt kell cserélniük, aztán mikor kipattannak a kocsiból, és szedegetik elő a kellékeiket a csomagtartóból, akkor sokszor már ott van a láthatáron a busz. Ez az akciófilm-szerű, folyamatos jelenlétet és koncentrációt igénylő, logisztikailag is bonyolult rendszer az, aminek aztán láthatatlanná kell válnia a néző számára.” (idézet Boross Martin próbanaplójából)

A STEREO AKT gyakran nemzetközi együttműködésekben valósítja meg munkáit, a januári budapesti bemutató után a csapat Tübingenbe utazik, és májusban pedig egy új amerikai együttműködést kezd meg az új-mexikói sikereknek hála.

Korábbi Promenád projektek:

Budapest: https://stereoakt.hu/promenad/
Baltimore: https://singlecarrot.com/promenade-baltimore 

A STERERO AKT 2018/2019-es évad műsorfüzete: https://issuu.com/stereoakt/docs/2018_2019_musorfuzet_online__1_