Elhunyt Raven Wilkinson, a balett afroamerikai úttörője

2018 december 20. csütörtök, 9:26

A 83 éves korában elhunyt balettművész az első afroamerikai táncosnő, aki klasszikus balett-társulatnál dolgozott.

Raven Wilkinson 1935-ben született New Yorkban, és 9 évesen kezdett balettozni. Sokáig kétkedve és bizonytalanul viszonyult hozzá a balettélet. Nem tudták, hogyan kezeljék, ugyanis afroamerikai létére egészen világos bőre volt, ami miatt gyakran latin-amerikainak nézték őt.

1955-BEN AZONBAN TÖRTÉNELMET ÍRT AZZAL, HOGY ELSŐ AFROAMERIKAIKÉNT SZERZŐDÉST KAPOTT EGY HIVATÁSOS BALETT-TÁRSULATNÁL, A MONTE CARLO-I BALETTNÁL, AHOL HAT ÉVET TÖLTÖTT EL.

Ahogyan elterjedt Wilkinson származásának híre, egyre nagyobb akadályokba ütközött mind a szakmai, mind magánéletében.Több társulat is elutasította őt, a New York City Ballet-nál, az Amerikan Ballet Theater-nél és a Metropolitan Opera Balletnál sem alkalmazták. Két évre teljesen abbahagyta a táncot, elszegényedett és egy áruházban dolgozott ügyfélszolgálatosként, majd a Holland Nemzeti Balettnél talált munkát.

38 éves korában honvágyból nyugdíjazását kérte, és hazaköltözött az USA-ba. Ekkor azonban fordult a kocka: a New York City Opera szerződést kínált neki, így ott dolgozott még 11 évet karaktertáncosként és színészként egészen 2011-ig.

Forrás: Facebook, Papageno.hu