Pittsburghben állítják színpadra Az öreg halász és a tengert

2019 január 30. szerda, 16:27

Ernest Hemingwaynek tett több mint 60 éves ígéretét váltotta valóra barátja, A.E. Hotchner amerikai író, amikor színpadra alkalmazta a világhírű író Az öreghalász és a tenger című művét. Az adaptációt február elsején mutatják be Pittsburghben.

Ernest Hemingway / Fotó: theguardian.com

Ernest Hemingway / Fotó: theguardian.com

Amikor 1958-ban bemutatták a regény filmváltozatát Spencer Tracyvel a főszerepben, Hemingway meghívta barátját, hogy nézzék meg együtt a filmet. „12-13 perccel a film kezdete után Hemingway hozzám fordult és megkérdezte: mehetünk?” – idézte fel a több mint 60 éve történteket a 101 éves drámaíró. Az utcán Hemingway egyfolytában azon füstölgött, hogy Spencer Tracey teljesen rossz választás volt a főszerepre, mivel számára olyan volt, mint egy kövér, gazdag színész, aki megpróbál halászt alakítani – tette hozzá Hotchner. Még aznap este egy étteremben Hemingway arra kérte őt, hogy csinálja meg saját adaptációját, és barátja ígéretet is tett neki erre.

Több mint 60 év elteltével Hotchner végre valóra váltja ígéretét. Az elmúlt évtizedekben mintegy tízszer látott neki, de minden vázlat a szemétben végezte. „Csak amikor megöregedtem, találtam meg a megfelelő verziót” – magyarázta az AP amerikai hírügynökség tudósítójának, aki szerint az író volt a tökéletes jelölt arra, hogy színpadra vigye Hemingway regényét. Együtt halászott barátjával Kubában, együtt jártak bikaviadalokra Spanyolországban, együtt vadásztak Idahóban, és ő volt az, aki 1964-ben megírta a Papa Hemingway című nagy sikerű életrajzot a Nobel-díjas íróról, valamint adaptálta Hemingway számos művét, köztük a Kilimandzsáró havát tévéfilmre.

A.E. Hotchner és Ernest Hemingway / Fotó: theguardian.com

A.E. Hotchner és Ernest Hemingway / Fotó: theguardian.com

„Ez az ígéret kísértett engem, mivel ő nem sokkal utána meghalt. Évekig gondolkodtam rajta. De soha nem állt össze a fejemben, hogyan lehet ezt az igen személyes könyvet megfogni, mivel az öreg halász valójában maga Hemingway” – hangsúlyozta Hotchner, aki színpadi adaptációjához segítségül hívta fiát, a 47 éves dokumentumfilmest és írót.

A Pittsburgh Playhouse, amely felújítása utáni első szezonjának megnyitójához új színművet keresett, a New York-i RWS Entertainment csoporttal összefogva döntött a darab mellett.

Forrás: hirado.hu