Az Isten balján – Bécsben és Pozsonyban vendégszerepel a békéscsabai színház

2019 február 11. hétfő, 13:13

A Békéscsabai Jókai Színház művészei Zelei Miklós: Az Isten balján – Situs inversus című művével tisztelegnek a száz éve elhunyt Ady Endre emléke előtt. A halhatatlan költő életét megidéző színdarab február 11-én Bécsben, a Balassi Intézetben, 12-én pedig a Pozsonyi Magyar Intézetben vendégszerepel.

Katkó Ferenc / Fotó: A-TEAM

Katkó Ferenc / Fotó: A-TEAM

A külföldi fellépések előtt, február 9-én a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínházában láthatta a közönség az előadást. „A történet szerint Ady Endrének nem sikerül meghalnia 1919 telén. A Situs inversus – Isten balján című darabban éppen ezért konstancai internáltként több túlélési esélyt kell latolgatnia – írja a darab szerzője, Zelei Miklós. – Legyen hajógyári törzsgárdatag, esetleg a szekuritáté ellenőrzésével és irányításával vállalja el a Konstancai Harcos című román napilap szerkesztését? Álházasságengedély megszerzésével próbáljon átjutni az anyaországi paradicsomba, ahol majd a kezdődő demokrácia egyik pártja frakcióvezető-helyettesének instrukciói nyomán országimázsjavító költeményeket írhatna, de ha okosan hallgat, esetleg akkor is cseng a kassza. A szerepeket, az összes színre lépőét, maga Ady játssza vagyis Katkó Ferenc, talán azért is, hogy a színház kedvet csinálhasson a tudattöbbszöröződés és -hasadás korszerű (trendi) állapotához. A darab minden eddigi Ady-képet felülír.”

A merész időutazás kivételes szellemi kalandot ígér, amelyben Katkó Ferenc nyújt sokoldalú alakítást. A vetítés Heltai Ákos munkája, az előadást Köllő Miklós rendezte.