Angela Merkelről született színdarab Németországban

2019 március 02. szombat, 15:13

A Brémai Shakespeare Társaság által színpadra vitt Angela I. (I. Angéla), amelynek csütörtökön volt az ősbemutatója, jövőbeli történetet mesél el, fő témái a válságban lévő demokrácia, a populizmus, valamint a politikai vezetők és az állampolgárok között egyre mélyülő szakadék.

Silke Buchholz Angela Merkel szerepében / Fotó: DPA

Silke Buchholz Angela Merkel szerepében / Fotó: DPA

A színpadon Angela Merkel látható, aki – már nem kancellárként -, cigarettázva vonja meg tevékenysége mérlegét egykori sofőrjével. Körülötte összeomlóban a parlamenti rendszer, egy sasmadár, Németország jelképe, amely a Bundestagban trónol, keselyűrikoltással elrepül. „A darab kezdetén Merkel már nincs hatalmon, és ezzel kapcsolatban egyáltalán nincsenek utópiáim” – mondta a darab szerzője, Katja Hensel.

A 2005 óta kormányzó 64 éves német kancellár decemberben kezdte meg a fokozatos visszavonulást a politikából, hivatalosan mandátuma lejártakor, 2021-ben kíván távozni a politikai életből, de a német média szerint erre korábban is sor kerülhet.

A darabban a kancellár – akit Silke Buchholz alakít – „különösnek” tartja a tekintélyelvű rendszerek által megkísértett keletnémeteket. „Még különösebbek a nyugatnémetek, akik nem védik meg” a mostani rendszert – mondja a Merkel nadrágkosztümjét és szőke frizuráját viselő főszereplő.

Stefan Otteni, a darab rendezője bízik abban, hogy Merkel politikai búcsúja méltó lesz.

Forrás: MTI, Magyar Nemzet