Az utolsó vendég – Schilling Árpád Berlinben rendezett

2019 március 18. hétfő, 21:00

A magyar alkotó a Bertolt Brecht által alapított, idén hetvenéves Berliner Ensemble számára írt és rendezett előadást.

Az utolsó vendég (Der letzte Gast) / Fotó: Berliner Ensemble

Az utolsó vendég (Der letzte Gast) / Fotó: Berliner Ensemble

Schilling Árpád feleségével, Sárosdi Lillával és családjával együtt lassan egy éve nem él már Magyarországon. A Franciaországba költözés okairól hivatalosan soha nem nyilatkozott, de az tény, hogy már jóval korábban is azt mondta: egy idő után azért elég fárasztó mindig egyedül “ugatni”.

Schilling ezúttal is a színészekkel együtt, improvizációk, közös munka után írta meg az előadás szövegkönyvét Zabezsinszkij Évával együtt. Az utolsó vendég (Der letzte Gast) egy kiöregedett operaénekesnőről, a demens férjéről és a hétvégi házuk felújításáról szól

“Az utolsó vendég alapszituációja az, hogy egy felső középosztálybeli, értelmiségi házaspár, az egykori operaénekesnő és az egykori professzor kiköltöztek a városból. A férfi korábbi, vele gyanúsan közeli viszonyban lévő titkárnőjének látogatása után úgy döntenek, rábízzák a másik ház felújítását arra a fura bevándorló fickóra, akit a nő beengedett a házába, hogy összegereblyézze az avart, pedig még a nevét sem tudta, nemhogy azt, megbízható-e. A fura fickó a még furább haverjaival tér vissza, és elkezdik a renoválást, bár helyette inkább a magánéleti zűrzavaraikkal vannak elfoglalva. És persze a kerítés, vagyis a felújításhoz felhúzott nejlon két oldalának két világa előbb-utóbb találkozik, hogy még teljesebb legyen a zűrzavar, meg a társadalmi osztályok, vagy a kelet és a nyugat, vagy a barbárok és a civilizáció összeütközése, amit Ágh Márton díszlete is finom ötletességgel érzékeltet: a forgószínpad egyik felét egy hatalmas, gazdagságra utaló, bézs kanapé uralja, a másikat meg a szétszórt szemét, ponyvával letakart holmik, meg még amit odahordott a szél” – írta kritikájában Kovács Bálint.

Forrás: Index