Berlinben állt színpadra Orosz Ákos

2019 március 20. szerda, 19:04

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab – Nádas Péter és Peter Handke szövegeinek felhasználásával – arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei a mai napig.

Orosz Ákos / Fotó: JUHÁSZ ÉVA

A berlini Das-bat Studiotheaterben tartották március 19-én, kedden annak az előadásnak a premierjét, amelyet Nádas Péter és Peter Handke szövegei alapján Czájder Gábor vitt színre, diplomarendezésként. Az Ein Erinnerungstück izgalmas “memóriajáték” – a címe magyarra fordítva valahogy így hangzik: Egy emlékdarab.

Ebben az előadásban kapott szerepet Orosz Ákos, a Vígszínház színművésze. Ákosnak nem először kell egy szerep kedvéért idegen nyelven megszólalnia, korábban volt erre alkalma színpadon és filmen is. Színházban románul és angolul, filmen pedig oroszul is játszott már. Most tekintélyes mennyiségű német nyelvű anyagot kellett megtanulnia. Az előadásban – melyet március 23-ig láthatnak a berlini nézők – partnerei Henning Flüsloh, Leander Senghas, Malaya Takeda, Annina Walt és Claudia Lietz.

Az Ein Erinnerungstück központi kérdése: hogyan lettem, aki vagyok, ha minden személyes emlékem elválaszthatatlanul összekapcsolódik a történelemmel. A huszadik század nem hagy minket nyugodni: a két világháború, az 1956-os év, de még 1989 is könyörtelenül rátelepedett képzeletünkre, álmainkra és személyiségünkre. Traumáink pedig számtalan szociális Az előadás mottója is Nádas Pétertől származik: “A test nem felejt.”

A Bat-Studiotheaterről

1889-ben készült el az épület, mely ma a Bat helyszínét adja, akkor táncteremként építették, majd mozi lett belőle. Az 1960-as években Wolf Biermann és Brigitte Soubeyran itt alapították meg a berlini Munkás- és Diákszínházat. Az előadásokat jól fogadta a közönség, a város kulturális vezetése azonban már kevésbé, és rövid idő után be is zárták a teátrumot. Ezután különböző színművészeti oktatási intézmények színházi helyszíne lett az épület. Színházként ma rendkívül változatos programot kínál, még berlini viszonylatban is. Fiatal színészek, koreográfusok és bábosok rendezéseit, egyetemi hallgatók vizsgaprodukcióit produkcióit láthatja itt esténként 115 fő közönség.