1 millió euróval támogatja a művészek uniós mobilitását az Európai Bizottság

2019 április 18. csütörtök, 9:05

Az Európai Bizottság a művészek Európai Unión belüli mobilitását támogató kísérleti projekt, az i-Portunus első pályázati felhívását tette közzé, amelynek sikeres pályázói lehetőséget kapnak arra, hogy 15-85 napon át egy másik uniós országban végezzenek művészeti tevékenységet.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a kezdeményezés költségvetése 1 millió euró (mintegy 320 millió forint).

Az összegből hozzávetőleg 500 művész kap majd támogatást ahhoz, hogy valamely másik tagország területén együttműködést alakítson ki, elmélyítse együttműködését a helyi művészekkel és alkotásokat hozzon létre.

A kísérleti projekt keretében meghirdetett felhívásokra azok a művészek jelentkezhetnek, akik az előadóművészetek – színház-, tánc- és cirkuszművészet- vagy a képzőművészetek terén tevékenyek, és azon országok valamelyikében élnek, amelyek részt vesznek a bizottság Kreatív Európa programjában.

Mint közölték, az uniós bizottság jövőre további 1,5 millió eurót (mintegy 480 millió forintot) fog hasonló kísérleti projektek finanszírozására fordítani. A kezdeményezés azt hivatott előkészíteni, hogy 2021-től a művészek és kulturális szakemberek mobilitásának támogatása állandó jelleggel részét képezze az új Kreatív Európa programnak.

Hozzátették: a szerdán közzétett pályázatot szeptemberig további két felhívás követ majd.