Csehovról, Puskinról és Viszockijról is repülőteret neveztek el

2019 június 04. kedd, 10:28

Jóváhagyta Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy az ország 47 repülőterét híres személyekről nevezzék el, így a moszkvai Seremetyevót a legnagyobb orosz költőről, Alekszandr Puskinról – számolt be a Papageno.

Csehov, Puskin, Viszockij

Az elnevezésekről 2018-ban országos szavazással döntöttek, csaknem ötmillió ember bevonásával. A voksolás eredményeképpen a szentpétervári (pulkovói) létesítményt Fjodor Dosztojevszkij íróról, Krasznojarszk légikikötőjét pedig a város nagy szülöttjéről, a 2017-ben elhunyt világhírű baritonról, Dmitrij Hvorosztovszkijról nevezik el.

Krasznodar repülőtere II. (Nagy) Katalin cárnő, Magadané a legendás szovjet színész és bárd, Vlagyimir Viszockij, Juzsno-Szahalinszk pedig Anton Csehov íróról lesz elnevezve.

A voksolás első szakaszában, amikor a részvevők „alulról” kezdeményezhették a névadást, a szervezők kirostáltak néhány jó eséllyel elindított személyt. Köztük olyan népszerű zenészeket, mint Omszk esetében Jegor Letovot, a Grazsdanszkaja Oborona post punk/pszichedelikus rockegyüttes 2008-ban elhunyt alapítóját, valamint Vlagyivosztokéban Ilja Lagutyenkót, a Mumij Troll zenekar, Szentpéterváréban pedig Szergej Snurovot, a Leningrad frontemberét.

Forrás: Papageno