Lengyelországban vendégszerepel a Mesebolt Bábszínház

2019 június 19. szerda, 17:07

A Mesebolt előadása meghívást kapott az egyik legnagyobb lengyelországi nemzetközi bábszínházi fesztiválra.

A császár új ruhája / Fotó: Mesebolt Bábszínház

Június 15. és 22. között zajlik Lengyelországban, Bialystok városában a Teatr Lalek szervezésében a Puppet’s Metamorphoses Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál.

A rangos, egyik legjelentősebb európai fesztivál közönsége idén 22 produkciót láthat. Lengyel, török, görög, fehérorosz, ukrán, cseh, észt, izraeli, német és japán társulatok mellett egyetlen magyarként a Mesebolt Bábszínház kapott meghívást a találkozóra.

A császár új ruhája / Fotó: Mesebolt Bábszínház

A császár új ruhája című előadását a társulat június 21-én játssza. A darabot 2018 őszén Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak XIV. Találkozóján látta Marek Waszkiel professzor, a poznani Teatr Animacji igazgatója, és annyira tetszett neki, hogy a színházteremből kilépve már jelezte, siet a szállodába, hogy gyorsan gép elé ülhessen, s minél előbb leírhassa benyomásait. Az írás elkészült, s még aznap felkerült az internetre, Marek Waszkiel blogjára. (Magyar fordítása itt olvasható.) Már akkor elmondta, hogy szeretné, ha ezt az előadást a bialystoki fesztivál közönsége is láthatná.

A nyelvi korlátok sem jelentenek majd akadályt. A fesztiválszervezők jóvoltából Parti Nagy Lajos szövegének elkészült a lengyel műfordítása, Jolanta Jarmołowicz munkája. A lengyel szöveget a közönségnek a díszlet fölé vetítik.

A császár új ruhája / Fotó: Mesebolt Bábszínház

Az előadás rendezője, Somogyi Tamás már június 14-e óta részt vesz a fesztivál programjain, a társulat június 20-án érkezik. Nem először lépnek fel a fesztiválon. 2014-ben a Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése című passiójátékkal, míg két évvel ezelőtt, 2017 júniusában Jeles András: József és testvérei című előadásával vendégszerepeltek.