A Broadwayre készül A padlás – Presser Gábor New Yorkban jár olvasópróbákra

2019 augusztus 03. szombat, 7:35

Presser Gábor két hetet töltött New Yorkban A padlás olvasópróbáin.

Egy ottani ügynökség már egy ideje dolgozik az amerikai adaptáción, de csak most, a harmadik fordításra adták áldásukat Sztevanovity Dusán íróval. A darabot a kintiek alaposan a maguk képére fogják formálni, de a szilvásgombócot végső soron ő viszi New Yorkba.

“A színházakban, a lemezstúdiókban legjobban a már köztünk nem lévő szerzőket szeretik, mert ők már nem zavarják a munkát, nem védelmezik a darabjaikat. Ha ezt az adaptációt nézem, úgy tűnik, nem zavarja őket, hogy mi még élünk. Egy szerzőnek meg kell tanulnia elengedni a darabját, mert a sors úgyis megteszi ezt helyette. Persze könnyű ezt így elmondani, de nehéz a legkedvesebb gyereknek azt mondani, jól van fiam, most menj át az Óperencián, aztán majd egyszer megnézzük, mire vitted. A fenti képletet már megtanultam, csak épp használni még nem tudom. És egyelőre nehéz is lenne, mert most még én is dolgozom a produkcióban” – nyilatkozta Presser Gábor a Forbes magazinnak.

Ismerői szerint “minden legyen úgy, ahogy én szeretném” hozzáállása abból fakad, hogy magával is kemény, munkáin az utolsó pillanatig dolgozik a színházi padlásszobában, otthon vagy a stúdióban. “Pici bácsitól nem lehet megkapni az anyagot, csak elvenni lehet tőle” – mondta róla egyszer az egyik kiadója.

A Forbes interjújában szó esik pályája fontos állomásairól is. Például arról, hogy 1974 júliusában együttese, a Locomotiv GT többszázezer néző előtt szerepelhetett a valaha volt egyik legnagyobb hippibulin, az Ozark Music Festivalon, ami a keleti blokk Magyarországáról érkezett együttesnek egyenesen csodaszámba ment.

Közben eltelt néhány évtized és még az Omega tagjaként írt szerzeményét, a Gyöngyhajú lányt feldolgozta a német Scorpions és a világhírnévig emelte White Dove címmel…

A teljes Presser-portré a Forbes magazin augusztusi számában olvasható.