“Még évek telhetnek el az amerikai bemutatóig” – Presser Gábor A padlásról

2019 augusztus 25. vasárnap, 13:09

Több mint 30 éve megy A padlás a Vígszínházban, ahol idén már az egymilliomodik nézőt üdvözölhetik.

A darab zeneszerzője, Presser Gábor nemrég két hetet töltött New York-ban, ahol a musical amerikai változatát készítették elő. A Fókusznak mutatta meg először a produkció angol nyelvű szövegkönyvét.

A Fókusz riportjából kiderült, egy produkciós iroda két és fél évvel ezelőtt “nézte ki” az előadást, akkor el is kezdődtek a tárgyalások, de mindenképp egy hosszú folyamat lesz, amíg a Broadwayn is színre kerül a mű.

“A harmadik fordításnál tartunk, ami nagyon ígéretes. Ebből a verzióból kéthetes olvasópróbát tartottunk New York-ban. Mind a 20 dalt megszólaltattuk, a színészek egy kicsit már játszottak is, így kiderülhettek az esetleges hibák. A dalok megítélése szerencsére nagyon jó volt” – mesélte Presser Gábor.

Megtudhattuk az interjúból, hogy a híres Szilvásgombóc angolul pl. Plum Dumplings lett.

Dramaturgia változtatások is lesznek az amerikai verzióban, mert pl. Témüller, a megfigyelő, a házmester karaktere Amerikában értelmezhetetlen lenne.

Presser Gábor azt is elárulta az RTL Klub riportjában, hogy a munkafolyamat elején tartanak: “Sok gratulációt kaptam, amikor megjelent a hír, hogy a Broadwayre tart A padlás, de csak akkor fogtam fel, amikor kiragadott fél mondatok miatt előre szaladtunk, hogy ez nem biztos, hogy sok szerencsét hoz. Ez egyszerűen csak pontatlanság volt, mert ezt soha ki nem ejtettem a számon (…)”

Az viszont biztos, hogy az amerikai színházi szakemberek tovább dolgoznak, és vélhetően ősszel megnézik Magyarországon is darabot.

“Három, vagy akár hét év is eltelhet, mire meghajolhatunk egy amerikai bemutatón” – tette hozzá Presser Gábor.

Forrás: RTL Klub/Fókusz