Világkörüli hajóútra indul egy spanyol színházi társulat

2019 szeptember 09. hétfő, 12:07

Magellán útjának 500. évfordulóján egy spanyol színházi társulat tengerre száll, hogy egy vitorlássá átalakított jégtörőn körbehajózzák a világot – számolt be az Index.

Fotó: La Fura dels Baus

A barcelonai La Fura dels Baus csinált már pornószínházat Londonban és más provokatívnak szánt darabokat, most azonban világ körüli hajóútra készülnek – egy nem éppen ilyesmire tervezett kiszuperált norvég jégtörőn, egyelőre pénz és konkrét útvonal nélkül. A művészi cél a lehetséges apokalipszisra, a klímaváltozás és egy 3. világháború kellemetlenségeire felhívni a nagyérdemű figyelmét.

Az utat jövő tavasszal spanyol kikötőkben kezdik Naumon nevű hajójuk fedélzetén. Az 1964-ben épített hajó évek óta kiszuperálva állt a Rajnán, most viszont Santanderben van, ahol vitorlássá alakítják át.

Carlus Padrissa színházalapító és majdani kapitány szerint Magellán 1519 és ‘22 közötti útja a történelem egyik legnagyobb teljesítménye volt, ami csak a marsutazáshoz hasonlítható. A 270 kihajózó tengerészből három évvel később csak 18 tértek vissza. Az úttal ő most valami olyasmit szeretne megmutatni, hogy az emberiségnek újra együtt kell dolgoznia a megoldáson (például a klímaváltozásén), úgymond egy hajóban evezünk. A kikötőkben a társulat előadja az eredetileg még az 1992-es barcelonai olimpián bemutatott Sfera Mundi című darabot és kiállításokat is tartanak majd.

Forrás: Index