A Menyasszonytánccal vendégszerepel Izraelben az Operettszínház

2019 szeptember 11. szerda, 18:42

Szeptember 12-én és 13-án a világ első klezmer-operettje, a Menyasszonytánc is bemutatkozik Tel-Avivban, az izraeli Magyar Kulturális Évadban. Az előadásban Jávori Ferenc Fegya klezmerzenekara, a Budapest Klezmer Band is közreműködik.

Fotó: Gordon Eszter

A tel-avivi Operaházban Rózsit Gubik Petra és Kékkovács Mara, Andrást György-Rózsa Sándor és Kocsis Dénes játssza, de színpadra lép mások mellett Majzikné szerepében Oszvald Marika, míg Janka Szendy Szilvi lesz, Dávid bőrébe Laki Péter bújik, Jonelt Szabó P. Szilveszter alakítja, Blumné szerepében pedig Szulák Andreát láthatják a nézők.

Fotó: Gordon Eszter

A klezmer-operettet Béres Attila rendezte, Kállai István és Böhm György írta, a dalszövegeit Miklós Tibornak köszönhetjük. Zenéjét a Kossuth-díjas Jávori Ferenc Fegya szerezte, aki a Budapest Klezmer Band megalapítójaként mindenkinél jobban képviseli, ismeri a magyar klezmerzenét.

Fotó: Gordon Eszter

Az első magyar klezmer-operett ősbemutatóját 2006-ban, a Nagymező utcai teátrumban tartották. A történet Rózsiról, a katolikus családban nevelkedett árva lányról szól, akiről esküvője előtt kiderül, hogy zsidó. Az erdélyi faluban elszabadulnak az indulatok, kitiltják a templomból, és apai nyomásra szerelme, András sem veheti el, aki inkább elmenekül és katonának áll.

Fotó: Gordon Eszter

Rózsit kiközösítik vallása miatt, Herskovicsnál, a kocsmárosnál talál menedékre, miközben Andrást a román seregben a származása miatt nem szívlelik. A fiú végül megszökik, és némi bonyodalom után összeházasodnak…

Az klezmer-operett idén májusban tért vissza az Operettszínház színpadára, részben megújult szereposztással.

Fotó: Gordon Eszter

A Menyasszonytánc díszletét Túri Erzsébet, jelmezeit Füzér Anni tervezte, a koreográfiát Rogács László és Bodor Johanna jegyzi.

Az izraeli Magyar Kulturális Évad október 23-ig tart. A két ország közti diplomáciai kapcsolat 30 éves fennállásának megünneplése remek alkalom arra, hogy az izraeli nagyközönség megismerje a művészeti tevékenység széles palettáját és a gazdag magyar kulturális életet.