Tim Robbins: “Nagylelkű színészekből lehet erős kollektívát építeni”

2019 szeptember 14. szombat, 7:50

Az Oscar-díjas Tim Robbins színházi társulatával sokszor játszik iskolákban és börtönökben. Utóbbiról dokumentumfilmet forgatott, erről mesélt a Népszavának.

A Népszava cikkéből:

“Az általunk alkalmazott színházi munkafolyamat sosem az egyénről szól, hanem arról, hogy közösen, csoportként együtt érjünk el valamit. Ezzel a koncepcióval alakítottuk meg a The Actor´s Ganget még 1982-ben. Nem mondom, hogy a társulat történetében nem fordult elő, hogy olyan színészzseni is dolgozott volna velünk, aki külön figyelmet igényel és nem csapatjátékos, de ez igen ritka. Sőt kifejezetten kerüljük. A meghallgatások során épp azt szűrjük ki egy-egy jelentkezőnél, hogy milyen alkat – ennek metodikáját nem árulhatom el, mert titok. Kicsit olyan ez, mint a pókerarc, attól vagyunk profik, hogy mindenkit nem lehet átverni. Egyszóval nagylelkű színészeket keresünk, mert az ilyen előadókból lehet erős kollektívát építeni. Nagyon kis terekben alkotunk igen bonyolult előadásokat, ha nincs meg az összhang, a csodák sem jönnek” – fogalmazott Tim Robbins.

AP Photo/Jae C. Hong

“Mindig is azt gondoltam a börtönben lévő emberek többségéről, hogy azért kerültek oda, mert nem volt szerencséjük az életben. Nekem az volt. Amikor A remény rabjait forgattam, nem voltak a rabokkal kapcsolatos prekoncepcióim, soha nem éreztem senkinél ‘jobbnak’ magam. Nem is vállaltam volna el azt a filmet, ha afféle hollywoodi ‘rosszfiúk a rácsok között’ produkció lett volna. Persze A remény rabjai sem patyolatlelkű figurákról szól, inkább bemutat egy összetett folyamatot, amelyben emberek megismerik egymást. Az egyéni sorsokon keresztül ismertük meg a rendszert, amelyben az úgynevezett jó és rossz oldalon is állnak kiváló és kevésbé kiváló emberek. Például egy-egy kevésbé szerencsésebb flótás azért ül a börtönben huszonöt évig, mert volt nála egy-két gramm kokain, és elkapták, amint árulta egy sarkon, míg a Wall Streeten brókerek szaladgálnak szabadon fél kilókkal a táskájukban, mert van pénzük jó ügyvédre. A milliárdos gyógyszergyárakról nem is beszélve, amelyek függőséget okoznak egy-egy termékükkel” – fejtette ki a színész.

Arra a kérdésre, hogy nem fordulhat-e elő, hogy túl közel kerül egy-egy rabhoz, Tim Robbins így válaszolt: “Nem, erre ügyelünk. Mi művészek vagyunk, nem jogászok. Azt sem játsszuk el, hogy pszichológusok vagyunk. Mindenkit meghallgatunk, ugyanakkor tudatosítjuk, hogy mi játszani vagyunk ott.”

A teljes interjú a Népszavában olvasható.